USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Гуманітарна допомога Україні скорочується, тоді як потреби у ній ростуть, – ООН

Гуманітарний план Організації Об'єднаних Націй на 2024 рік для України становить 3,1 мільярда доларів
гуманітарна допомога

Ілюстративне фото

Джерело: Уніан

Представниця Управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що гуманітарна допомога країні скорочується, тоді як потреби зростають уже понад два роки. Про це повідомляє "Голос Америки".

За її словами, "ресурсів для надання гуманітарної допомоги" набагато менше, тому що гуманітарні потреби у зв'язку з війною зростають.

"Саме найбільш уразливі верстви населення страждатимуть від скорочення фінансування та підтримки", – наголосила Ліндхольм Біллінг.

Гуманітарний план ООН на 2024 рік для України становить 3,1 мільярда доларів, включаючи 599 мільйонів доларів для Управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців. Однак у першому кварталі цього року як глобальний план реагування, так і заклик УВКБ ООН було профінансовано лише на 15%, тоді як за аналогічний період минулого року фінансування сягнуло 30%, сказала Ліндхольм Біллінг.

У міру того, як війна затягується, перетворюючись, за її словами, на "ультрамарафон", вона додала, що "грошова та гуманітарна допомога у формі надання товарів та послуг, допомога з житлом, ремонтом будинків, психосоціальна підтримка" тепер "менш часті і менш передбачувані".

Вона особливо відзначила наслідки наступу російських військ на сході Харківської області, в результаті якого незліченна кількість мирних жителів часто залишаються без елементарних речей, таких як електрика та водопостачання.

Ліндхольм Біллінг уточнила, що "ті, хто все ще живе у цих прикордонних населених пунктах, зазвичай люди похилого віку". При цьому наголосила, що у багатьох уразливих людей "просто немає ресурсів чи можливостей, щоб розпочати нове життя десь тут, у центрі країни".

Представниця ООН також попередила, що якщо кількість переміщених осіб продовжить зростати, то їх прийом і допомога будуть величезною логістичною проблемою.

"Звичайно, якщо 10 000 осіб перетворяться на мільйон або більше, – це, очевидно, створить величезне навантаження на систему", - сказала вона.

І додала, що в міру того, як війна затягується, а Росія розширює свій наступ, "найбільше занепокоєння викликає відсутність в українців іншого вибору, окрім як продовжувати тікати". Вона також попередила, що міжнародне співтовариство "не повинно зупинятися".

Взимку цього року Європейський Союз оголосив про перші 83 мільйони євро гуманітарної допомоги для підтримки людей, які постраждали від війни Росії проти України у 2024 році. З цієї частини Україні нададуть 75 млн євро.

Читайте також:
В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС
У травні через російські обстріли загинуло найбільше мирних українців майже за рік, – ООН У травні через російські обстріли загинуло найбільше мирних українців майже за рік, – ООН
На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН