USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Економічне бронювання від мобілізації: Які компанії можуть претендувати

Гетманцев пояснив, хто отримає право на "економічне бронювання" від мобілізації
Гетманцев
Джерело: відкриті джерела

Парламент України ухвалив за основу законопроєкт №11084 про компанії, що належать до так званого "білого бізнесу" у сенсі дотримання податкового законодавства. Про подробиці нової ініціативи у коментарі Oboz.ua розповів голова комітету ВР із податкової політики Данило Гетьманцев. Зокрема підприємства, які відповідають критеріям, можуть отримати право на бронювання співробітників.

"Ставлення бізнесу до клубу, на жаль, у нас суб’єктивне та залежить від того, чи відповідає цей бізнес критеріям для того, аби стати частиною клубу", – каже Гетьманцев.

За його словами, до нього потрапляють маленькі, середні та великі підприємства, які відповідають трьом критеріям:

  • мають податкове навантаження не менше, ніж у середньому по галузі;
  • мають зарплату не менше середньої по галузі в регіоні;
  • не мають податкових правопорушень (податкового боргу).

Водночас для тих, хто не є членами Клубу білого бізнесу, взагалі нічого не змінюється. Але тих, кого дратують умови для членів Клубу білого бізнесу, маю пропозицію: виконуйте умови та ставайте членом клубу. Жодного маневру для податкової, кого визнавати членом клубу, а кого ні, немає", – додав Гетьманцев.

Він пояснює, що не йдеться про те, що бізнес має сплатити абсолютну суму податку в бюджет і для когось це непосильна цифра.

"Ні, йдеться про співвідношення обороту та сплачених податків. Якщо у тебе податкове навантаження 5% від обороту, то неважливо, у тебе за рік оборот 1 млн гривень чи 100 млн гривеь, – це все одно буде навантаження в 5%. І якщо твоє податкове навантаження відповідає середньому в галузі, то цей критерій вже виконали", – сказав він.

Гетьманцев додав, що наразі розглядається можливість до другого читання включити для членів Клубу білого бізнесу право на бронювання співробітників.

"Це буде модель економічного бронювання", – уточнив він.

Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та інформаційно-технологічної (ІТ) галузей. Вони отримали бронювання без будь-яких обмежень.

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist