USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19: В МОЗ розповіли, кому і як носити медичні маски та де можуть ввести карантин

У міністерстві зауважують, що в Україні з жовтня на грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн людей
хворі ковідом
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні з жовтня минулого року на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн людей, з них 56% – діти. Через це рішення про запровадження протиепідемічних заходів у звʼязку з підвищенням захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 ухвалюють комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на рівні кожної області.

"Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону, який починається в Україні в жовтні та закінчується навесні", – пояснюють в Міністерстві охорони здоров'я.

Відомство нагадує, що медичні маски, дотримання дистанції та "локальний карантин" в окремих містах чи областях – це базові протиепідемічні та профілактичні норми, які, попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19, діють в Україні на постійній основі. 

Де можуть повернути карантинні заходи?

Такі заходи можуть застосовувати в областях чи окремих районах, містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу.

Або навіть в окремих установах, навчальних закладах чи окремих класах, школах або підприємствах, додають в міністерстві.

Кому і як рекомендує МОЗ носити маски?

В міністерстві додають, що носити маску рекомендовано і потрібно людям, які мають ознаки захворювання, надто якщо вони перебувають у місцях масового скупчення людей, у транспорті чи лікарні, у бомбосховищі чи в укритті з недостатньою вентиляцією повітря. В такому разі маска обов'язкова для людини, яка занедужала.

Вдягати захисну маску також рекомендовано, якщо: 

  • ви відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте та не можете залишатися вдома; 
  • пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом, маска обмежить потенційне розповсюдження респіраторних виділень;
  •  ви доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 чи грип; 
  • здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту;
  • лікарям та медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми та під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

Як наголосили в Міністерстві охорони здоров'я, якщо у людини є ознаки застуди, краще залишатися вдома та зв’язатися з сімейним лікарем дистанційно.

Нагадаємо, у Рівненській області медики підтвердили перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" – "Пірола". Цей варіант ковіду виявили у 20-річного хлопця. За даними МОЗ, виокремити випадок "Піроли" вдалося завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, щоб виявити, які мутації відбулися у його геномі.

Додамо, що світом поширюється новий штам коронавірусу Pirola – вже близько сотні тисяч людей захворіли на новий COVID-штам. Що про нього відомо – розповідаємо тут.

Читайте також:
Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19 Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19
Новий штам коронавірусу Новий штам коронавірусу "Омікрон-Дженні": У січні в Україні захворіло дев'ятеро людей
У КМДА розглядають повернення до маскового режиму У КМДА розглядають повернення до маскового режиму
Грип, ГРВІ та COVID-19 – скільки українців перехворіли у поточному епідсезоні Грип, ГРВІ та COVID-19 – скільки українців перехворіли у поточному епідсезоні