USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Спецдоповідачка ООН виступила проти відсторонення спортсменів із РФ, які воювали на фронті. Як відреагувала Україна?

За її словами, російські спортсмени, які воювали проти України, нібито просто "виконували накази"
МОК
МОК
Джерело: gettyimages

Спеціальний доповідач ООН у галузі культурних прав Александра Ксантакі виступила проти відсторонення російських спортсменів, які воювали проти України, оскільки вони "виконували накази". Про це вона написала у Twitter.

Під час дискусії з Ксантакі український скелетоніст Владислав Гераскевич запитав у неї, чи потрібно усувати росіян, якщо вони "охоче і радісно йдуть воювати". На це запитання вона відповіла так:

"Ні. Їх слід усунути, якщо вони скоїли злочини проти людяності, воєнні злочини, геноцид або пропагували війну", пізніше додавши, що "чоловіки в усьому світі покликані брати участь у війнах. Ми не можемо притягнути до відповідальності всіх людей, які беруть участь у незаконних війнах їхніх держав, виконують накази. Тих, хто скоює злочини, ми повинні (відсторонювати, – ред.)".

На скандальні висловлювання Ксантакі вже відреагував постійний представник в Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця.

Він зазначив, такими заявами спецдоповідачка ООН "намагається кинути виклик здоровому глузду і моральним нормам". Кислиця наголосив, що слова Ксантакі не можна вважати позицією Організації Об'єднаних Націй.

Представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організацій у Женеві також заявило, що спеціальні доповідачі не виступають від імені Організації Об'єднаних Націй.

Зазначимо, що спецдоповідачі ООН – це незалежні експерти з прав людини, які мають повноваження звітувати та надавати консультації щодо певної теми або щодо певної країни.

Відсторонення російських спортсменів

Раніше ми детально розповідали про скандал, який спричинила ідея повернути представників РФ та Білорусі до великого спорту. Читайте усі деталі тут.

Також зазначимо, що Україна вже розпочала консультації щодо можливого бойкоту Олімпіади-2024, якщо до неї допустять росіян та білорусів. 

Як відомо, Україна, Польща, Латвія, Естонія та Литва виступили зі спільною заявою про недопущення спортсменів Росії та Білорусі до міжнародних спортивних змагань.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine