USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Можливе повернення росіян та білорусів на Олімпіаду: Україна та безліч країн – критикують, у МОК – відбиваються

Президент Зеленський вже оголосив про початок "марафону чесності", який буде спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства
Олімпіада у Парижі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах хоче "вивчити можливість" повернення атлетів з Росії та Білорусі у міжнародний спорт. Звісно, така "неоднозначна" заява сколихнула не лише українській, а й міжнародний світ спорту. Багато хто це сприйняв як підготовку до того, що Росія буде представлена на Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

Президент Зеленський вже оголосив про початок "марафону чесності", який буде спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства.

Тут розповідаємо про плани МОК, реакцію світової спільноти та можливі наслідки для світу спорту. 

З чого почався скандал із МОК

На сайті Міжнародного олімпійського комітету з'явилася публікація про підсумки засідання Виконавчої ради, на якій обговорювалися санкції проти Росії та Білорусі, солідарність олімпійського руху з українськими спортсменами та можливість допуску спортсменів із російськими чи білоруськими паспортами до міжнародних стартів.

Щодо санкцій, то ухвалено рішення їх продовжити, у тому числі:

  • не організовувати турніри на території Росії та Білорусі;
  • заборонити використання прапорів, гімнів та будь-яких інших розпізнавальних знаків цих країн;
  • заборонити присутність державних чиновників на спортивних заходах.

Найбільш резонансним став пункт з допуском спортсменів, в якому йдеться про "об'єднавчу місію олімпійського руху особливо під час війни" і про те, що жодному спортсмену не можна відмовлятися в участі у змаганнях тільки через його паспорт.

У зв'язку з цим міжнародним федераціям порекомендували вивчити можливість допуску росіян та білорусів на таких умовах:

  • вони будуть "нейтральними спортсменами" і жодним чином не представлятимуть свої країни;
  • змагатися дозволять лише тим, хто не виступав проти миротворчої місії МОК та раніше не попадався на допінгу;
  • щодо кожного спортсмена з Росії та Білорусі мають проводитися індивідуальні перевірки.

АЛЕ. МОК з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну рекомендував міжнародним федераціям відсторонити спортсменів із РФ та Білорусі від змагань. І переважна більшість послідувала рекомендаціям.

Схоже, що тепер президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах має іншу думку.

Томас Бах
Джерело: DW

"Відсторонення спортсменів через їхній паспорт не відповідає олімпійським цінностям і хартії МОК. Можливо, російські та білоруські спортсмени могли б змагатися під нейтральним прапором на Іграх 2024 року в Парижі", – заявив він днями.

Що відповіла Україна 

Національний олімпійський комітет України заявив, що у разі допуску росіян та білорусів може піти на бойкот Олімпіади у Парижі. Президент НОК Вадим Гутцайт зазначив, що українська сторона продовжуватиме працювати над тим, щоб завадити їм повернутися у великий спорт.

Тепер у Генеральній асамблеї НОК України розглянуть можливість бойкоту.

Президент України Володимир Зеленський вже оголосив про початок "марафону чесності", аби світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу Росії як країни-терориста. Він не хоче розбиратися в тому, що саме стало мотивом для Томаса Баха, але запросив його до Бахмута, побачити "що нейтральності не існує".

Джерело: UWN

Сьогодні ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що частина російських спортсменів, які виступали у Токіо під нейтральним прапором, представляли збройні сили Росії.

Ексчемпіон світу у надважкій вазі Володимир Кличко записав звернення до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха та нагадав йому, що він має пропагувати цінності "терпимості та миру".

Яка реакція міжнародної спільноти

Якщо коротко: всі розчаровані та критикують рішення МОК

Німеччина: "Той факт, що МОК, мабуть, знову відчиняє двері для російських спортсменів і хоче дати їм можливість взяти участь в Олімпійських іграх, – це абсолютно невірний шлях. Спорт має ясно засуджувати жорстоку війну, яку (президент Росії, – ред.) Путін веде проти українського населення", – міністр внутрішніх справ та спорту Ненсі Фезер розкритикувала рішення Міжнародного олімпійського комітету.

Велика Британія: Міністр культури Мішель Донелан теж обрушилася з критикою на олімпійських босів. Вона зазначила, що МОК далекий від реальності, якщо вважає цю ідею вдалою, коли західна коаліція ухвалює рішення про все більшу військову підтримку України проти Росії.

Польща: Президент Олімпійського комітету Анджей Красницький вважає, що до закінчення війни в Україні жоден російський чи білоруський спортсмен не повинен брати участь у жодних міжнародних змаганнях.

"Олімпійський комітет Польщі був, є і буде солідарний з Україною, українським народом та спортсменами. Наша позиція узгоджується з позицією Польщі та польської влади", – йдеться у його заяві.

Andrzej Krasnicki
Джерело: відкриті джерела

Міністр спорту Каміль Бортнічук пригрозив, що інакше Польща може сформувати міжнародну коаліцію, яка погрожуватиме бойкотом Олімпіади в Парижі.

Данія: "Ми не думаємо, що настав час нам обговорювати, чи мають російські спортсмени знову брати участь у змаганнях Олімпіади в Парижі. З моменту вторгнення в Україну у лютому минулого року ситуація не змінилася. Навпаки", – зазначив голова Олімпійського комітету та Конфедерації Данії Ганс Наторп.

Норвегія: Норвезька спортивна конфедерація вказує, що на консультаціях з МОК виклала чітку позицію: наша думка щодо заборони російським та білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях залишається незмінною та твердою.

Латвія: На офіційному акаунті НОК Латвії у Twitter розмістили заяву про те, що позиція залишається принциповою.

"Поки в Україні триває війна, участь спортсменів із Росії та Білорусі в Олімпійських іграх ні під яким прапором неприпустима", – йдеться у повідомленні.

Литва: Депутат-ліберал Раймундас Лопата звернувся до Національного олімпійського комітету Литви (LTOK) з проханням докласти всіх зусиль, щоб не допустити участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх 2024 року.

Естонія: Прем'єр-міністр країни Кая Каллас заявила, що європейські країни мають посилювати ізоляцію Росії, а не йти на поступки.

Як відреагували в МОК на критику 

Міжнародний олімпійський комітет відкинув критику українських чиновників, які звинуватили його у пропаганді війни після заяви про можливу появу росіян та білорусів на Олімпіаді-2024 в Парижі.

"МОК найрішучішим чином відкидає цю та інші наклепницькі заяви. Вони не можуть служити основою для будь-якої конструктивної дискусії", – сказано у заяві. 

***

Олімпійські ігри-2024 відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Талісманами літніх Ігор стали фригійські ковпаки, яких назвали Фрігі.

Читайте також:
Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024 Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024
Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду
Спортивні гімнасти з РФ втратили шанси виступити на Олімпіаді-2024 Спортивні гімнасти з РФ втратили шанси виступити на Олімпіаді-2024
Міжнародна федерація тенісу допустила російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпіаді в Парижі у нейтральному статусі, – заява Міжнародна федерація тенісу допустила російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпіаді в Парижі у нейтральному статусі, – заява