USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Швеція ухвалила стратегію відбудови України розміром 522 млн євро

Стратегія розрахована на п'ять сфер підтримки
Швеція

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела
Уряд Швеції ухвалив стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023–2027 роки. Вона передбачає приблизно 522 мільйони євро інвестицій та є найбільшою у шведській історії стратегією двосторонньої допомоги з розвитку. Про це повідомляється на сайті шведського уряду.

Стратегія охоплює п’ять сфер підтримки:

  • відновлення – з акцентом на критичній інфраструктурі, основних соціальних послугах та реабілітації;
  • зелений перехід і сталий розвиток;
  • інклюзивний економічний розвиток, підприємництво та торгівля;
  • безпека та стабілізація;
  • права людини, демократія, верховенство права та гендерна рівність.

"Ми робимо важливий крок, щоб забезпечити надійну та довгострокову підтримку для відновлення України. Це зміцнить стійкість і демократичний розвиток України, що зміцнить здатність країни протистояти повномасштабному вторгненню Росії", – сказав міністр міжнародного розвитку та зовнішньої торгівлі Юган Форсселл.

У шведському уряді зазначають, що через рік після повномасштабного російського вторгнення вартість реконструкції та відновлення України на 2023–2033 роки оцінювалася в 411 мільярдів доларів.

Новини за темою: Сербія надасть гуманітарну допомогу Україні для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС

"Умови для бізнесу є вирішальними для відбудови та економічного відновлення України. Зміцнюючи інвестиційний клімат України та роль країни як торговельного партнера, стратегія може сприяти торгівлі та підприємництву", – наголосив Форсселл.

Президент Володимир Зеленський подякував Швеції за ухвалення стратегії з відбудови.

Як Україні допомагає Швеція

З лютого 2022 року Швеція надала Україні підтримку на загальну суму близько 22 мільярдів шведських крон (близько 1,5 млрд доларів), у тому числі 4 млрд шведських крон (приблизно 284 млн доларів) на військову допомогу.

Читайте також:
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт
Швеція офіційно стала 32-им членом НАТО Швеція офіційно стала 32-им членом НАТО