USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Швеція офіційно стала 32-им членом НАТО

Прапор країни над штаб-квартирою альянсу у Брюсселі піднімуть 11 березня
швеція нато
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Після майже дворічних переговорів протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу набув чинності. Про це йдеться на сайті НАТО.

"Швеція стала найновішим членом НАТО у четвер (7 березня 2024 року), передавши на зберігання свій документ про приєднання до Північноатлантичного договору уряду Сполучених Штатів у Вашингтоні, округ Колумбія. Після вступу Швеції до складу НАТО тепер входять 32 країни.", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 7 березня було виконано всі необхідні для приєднання умови. Усі ключові етапи на шляху Швеції до НАТО пройдено.

Прапор країни над штаб-квартирою НАТО у Брюсселі піднімуть 11 березня. Про це йдеться у відповідному протоколі, опублікованому на сайті Держдепу США.

На урочисту церемонію підняття прапора у столиці Бельгії прибудуть:

  • прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон;
  • головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаел Бюден;
  • інші високопоставлені політики країни.

Зазначимо, що членство Швеції в НАТО стало можливим після того, як 5 березня новообраний президент Угорщини Тамаш Шуйок підписав відповідний протокол про ратифікацію. Свій підпис під документом, який зняв останні обмеження на шляху цієї країни до Північноатлантичного альянсу, глава держави підписав у перший день перебування на посаді.

Перед тим під час голосування в угорському парламенті за ратифікацію вступу до НАТО Швеції проголосували 188 депутатів, проти виступили шестеро.

Передісторія

Швеція разом із Фінляндією вирішили вступити до Північноатлантичного альянсу після 24 лютого 2022 року, коли Росія розв'язала проти України повномасштабне вторгнення. Заявки було подано 15–16 травня. 5 липня країни набули офіційного статусу потенційних членів військового блоку.

Заявку Швеції до НАТО парламент Туреччини схвалив лише 23 січня 2024 року. Угорщина – 26 лютого 2024 року.

Читайте також:
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу
У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни
Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба