USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Розкрадання понад 200 млн гривень "Укргазбанку": Суд надав дозвіл на спецрозслідування стосовно колишнього голови правління банку

Загалом про підозру повідомлено вже 15 особам
Кирило Шевченко

Кирило Шевченко

Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього голови правління "Укргазбанку" Кирила Шевченка, якого підозрюють разом з іншими особами в завданні збитків державному банку в сумі понад 206 млн гривень. Про це інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"9 червня 2023 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно ексголови правління "Укргазбанку", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті попри активні дії з його боку щодо ухиляння від слідства.

Новини за темою: НАБУ оголосило в розшук депутата Київради Трубіцина, який виїхав за кордон ще у травні

У вказаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 15 особам.

Наразі досудове розслідування триває. 

Коментар Шевченка

Водночас сам Шевченко написав у соцмережах, що слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання НАБУ і перевів справу проти нього у закритий режим. 

"Очевидно, що у справі, яка шита білими нитками, зайва публічність є недопустимою для детективів НАБУ та САП", – вважає колишній голова правління "Укргазбанку".

За словами Шевченка, таке рішення ВАКС дасть змогу в прискореному режимі ухвалювати всі потрібні рішення "виконавцям цього політичного замовлення". 

Новини за темою: ВАКС закрив кримінальне провадження щодо нардепки Маргарити Шол

Що відомо по справі проти Кирила Шевченка  

У жовтні 2022 року у САП заявили про викриття детективами НАБУ протиправної діяльності службових осіб "Укргазбанку", яка призвела до багатомільйонних збитків.

Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання коштів.

Колишньому голові НБУ та ще кільком іншим посадовцям "Укргазбанку" заочно повідомили про підозри 6 жовтня 2022 року, 24 жовтня НАБУ оголосило у розшук Шевченка і ще двох осіб, які ігнорували виклики до слідчого.

8 грудня 2022 року суд заочно арештував Шевченка у рамках кримінального провадження, що стосувалось не періоду його головування в Нацбанку, а керівництва "Укргазбанком".

14 лютого 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозри ще 10 учасникам організованої групи, очолюваної ексголовою "Укргазбанк" Шевченком.

Довідково

Кирило Шевченко очолив Національний банк України в серпні 2020 року, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління "Укргазбанку", а з 28 травня 2015-го до 15 липня 2020 року був головою правління банку. 4 жовтня голова НБУ Шевченко пішов у відставку.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів