USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

ВАКС закрив кримінальне провадження щодо нардепки Маргарити Шол

Народну обраницю підозрювали в умисному недекларуванні оренди квартири у Києві
Маргарита Шол
Джерело: Телеграф

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження щодо депутата від фракції "Слуга народу" Маргарити Шол. Про це повідомляє пресслужба суду. 

У чому обвинувачувалась Шол

Нагадаємо, кримінальна справа проти нардепки була відкрита за обвинуваченням у декларуванні недостовірної інформації (стаття 366-2 ч. 1 Кримінального кодексу). Маргарита Шол порушила порядок заповнення електронної декларації. У документі за 2021 рік не вказала відомості про оренду квартири на Печерську у столиці. Вартість оренди нерухомості становить 5 млн гривень.

Кримінальне провадження надійшло до ВАКС 17 січня цього року, а декларація, згідно з матеріалами сторони обвинувачення, була подана 29 березня 2021 року.

Строк давності вчинення кримінального правопорушення, за яке передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, складає два роки.

"Обвинувачена декілька разів не з’являлася на судові засідання і зазначала про поважні причини такого неприбуття. Разом із тим колегія суддів неодноразово виносила ухвали про накладення на неї грошового стягнення за неявку або не повідомлення заздалегідь про причини неприбуття. Одна з ухвал була звернута до виконання – стягнення сплачене", – йдеться у повідомленні.

Раніше

Національне антикорупційне бюро на початку січня цього року оголосило у розшук депутатку від фракції "Слуга народу" Маргариту Шол. Вона не вказала в електронній декларації вартість орендованого житла.

За недекларування оренди дорогого житла народну обраницю оголосили у розшук. 

У грудні 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру депутатів Верховної Ради Маргариту Шол ("Слуга народу") та Ірину Констанкевич (За майбутнє") в умисному недекларуванні оренди квартир в Києві.

Новини за темою: Нардепам пропонують дозволити "вирощування" дітей у "штучній матці"

Слідством, яке розпочато за матеріалами НАЗК, встановлено, що у декларації за 2020 рік депутати не вказали квартири вартістю близько 2,5 млн гривень та 5 млн гривень відповідно, які вони орендували протягом 2020–2021 років для проживання у Києві, чим порушили вимоги пп. 2, 3 ч. 2 ст. 46 Закону України "Про запобігання корупції".

Хто така Маргарита Шол

Шол Маргарита Віталіївна народилася 15 вересня 1988 року у Маріуполі. Вона український політик, народний депутат України IX скликання.

Раніше працювала бухгалтером у МКВ "Український інститут сталевих конструкцій імені В. М. Шимановського".

На президентських виборах 2019 року у територіальному виборчому окрузі №58 з центром у місті Маріуполі Маргарита Шол була довіреною особою кандидата в президенти України Володимира Зеленського.

Джерело: Телеграф

На початку квітня 2019 року Шол не змогла вчасно внести подання на семи членів окружної комісії №58 від кандидата на пост президента України Володимира Зеленського для виконання обов’язків у другому турі президентських виборів. Тоді Маріуполь виявився єдиним містом, де Центральна виборча комісія була змушена додавати відсутніх членів окружкомів за поданням голови ЦВК.

Влітку 2019 року на позачергових парламентських виборах стала народним депутатом від партії "Слуга народу" (за №107 у партійному списку). На час виборів не була членом будь-якої політичної сили.

Зараз Шол – член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі.

Читайте також:
Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується
Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію
Безугла запропонувала карати довічним за Безугла запропонувала карати довічним за "привласнення державних функцій", а потім назвала це "провокацією"
Справа голови Антимонопольного комітету Кириленка: НАБУ та САП відкрили провадження Справа голови Антимонопольного комітету Кириленка: НАБУ та САП відкрили провадження