USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів

У реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, наразі перебуває понад 40 тисяч посадовців
корупція

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні може різко зрости держреєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Про це на брифінгу сказав заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Артем Ситник, повідомляє "Укрінформ".

Ситник говорить, що декларування було призупинено і багато забули подати декларації при звільненні. Це також правопорушення, яке пов’язане з корупцією.

"Зараз у нас понад 40 тисяч повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій. Це може сприяти тому, що кількість осіб у реєстрі порушників може різко зрости. Найбільше декларацій не подали ті особи, які були звільнені з роботи у державній службі у період, коли декларування призупинили.  Маємо більш як 80% повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій це відносно осіб, які вже звільнені", – уточнює заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

Посадовець додає: коли людина не перебуває на державній службі близько року, вона про декларування просто забуває. Втім, це не знімає відповідальності з особи. 

Новини за темою: Коли говоримо про корупцію, треба ще подивитися на толерантність населення до неї, – Лібанова

Реєстр корупціонерів

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр порушників) – це портал, де є інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Нацагентство адмініструє цей реєстр з лютого 2019 року. Реєстр закрили з початку повномасштабного вторгнення Росії.

У вересні минулого року НАЗК відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

Відновивши доступ до реєстру, Національне агентство з питань запобігання корупції врахувало аспекти безпеки. Нацагентство за рекомендацією Міноборони в деяких випадках не розкриватиме відомості про місце роботи, посади на час скоєння особою корупційного чи пов'язаного з корупцією правопорушення.

У НАЗК пояснювали, що відсутність доступу до такої інформації значно ускладнювало діяльність державних органів та інших організацій, зокрема під час призначення претендентів на відповідні посади, здійснення публічних закупівель й інших правочинів.

Новини за темою: 55% українців хочуть швидкого покарання корупціонерів, навіть якщо це порушить закон, – опитування

Крім того, законодавство, яке регламентує видалення осіб з цього реєстру через певний період часу, після ухвалення Верховною Радою ще не підписав президент України Володимир Зеленський. Відтак, перебування осіб у цьому реєстрі поки є пожиттєвим.

Нині ж у реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, перебуває понад 40 тисяч посадовців. Найбільше цей реєстр використовують при перевірці здійснення держзакупівель.

Читайте також:
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му