USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва

Підсанкційний бізнесмен нині перебуває у СІЗО за низкою обвинувачень, зокрема, у пособництві РФ
президент мотор сич богуслаев

Богуслаєв

Джерело: РБК-Україна

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) частково задовольнив позов Міністерства юстиції та ухвалив рішення стягнути на користь держави активи експрезидента авіабудівної компанії "Мотор Січ" Вʼячеслава Богуслаєва, серед яких є його нерухомість, земельні ділянки та частки в компаніях. У коментарі "Радіо Свобода" в Мінюсті зазначили, що судді відмовили в конфіскації майна близьких осіб Богуслаєва, зокрема, його сина та онуків, – з цим у відомстві не погоджуються і планують оскаржити.

Підсанкційний бізнесмен нині перебуває у СІЗО за низкою обвинувачень, зокрема, у пособництві державі-агресору та сприянні діяльності терористичної організації, які він відкидає.

Суд позбавив Богуслаєва права власності на 14 обʼєктів нерухомого майна в Запорізькій області, вісім торговельних марок, акції в шести компаніях та два патенти на промислові зразки. Крім цього, суд конфіскував у експрезидента "Мотор Січі" 336 одиниць вогнепальної зброї та понад 615 млн гривень.

"Окрім активів Богуслаєва ВАКС також конфіскував й майно його колишнього бізнес-партнера Петра Кононенка, який мав частки у трьох українських компаніях: "Жекон", "Перспектива високі технології" та "Промзапал". Тому ВАКС лише частково задовольнив позов Міністерства юстиції, відмовивши у конфіскації майна сина та онуків Богуслаєва, а також сина Кононенка", – пише видання.

За даними аналітичної системи YouControl, у сина Вʼячеслава Богуслаєва, Олександра – частки в трьох компаніях, дві квартири та гараж, тоді як в онуків Богуслаєва сукупно – сім квартир. У сина Петра Кононенка Андрія – контрольний пакет акцій в компанії "Делфіс" та 13 обʼєктів нерухомості.

У коментарі "Радіо Свобода" у Мін’юсті зауважили, що планують оскаржити відмову ВАКС конфіскувати майно родичів Богуслаєва та Кононенка.

"Сини обох відповідачів, на нашу думку, повністю контролюються підсанкційними особами. Їхні джерела доходів створені відповідачами. Наприклад, син Богуслаєва працював до 2015 року тільки в компаніях батька та там, де батько обіймав керівні посади. Син Кононенка був акціонером ТОВ "Мотор Гарант", де основним акціонером був сам Богуслаєв", – сказала директорка департаменту санкційної політики Міністерства юстиції Інна Багатих.

У чому підозрюють Богуслаєва

Українські силовики підозрюють Богуслаєва у колабораційній діяльності та роботі на Росію. Один з епізодів по ньому – це блокування поставок бойового гелікоптера Мі-2 для української розвідки у квітні минулого року.

Журналістам вдалося верифікувати записи телефонних розмов Богуслаєва, які свідчать про це. На записах зокрема ще керівник "Мотор Січ" у квітні 2022-го роздає практичні вказівки підлеглим та блокує передачу гелікоптера. Наказував розібрати гелікоптер на запчастини та приховати документи, необхідні для його експлуатації.

Також відомо, що Українське стратегічне підприємство "Мотор Січ" під керівництвом Богуслаєва продавало авіаційні двигуни підсанкційним компаніям з Ірану. Йдеться про авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, що використовує Росія у війні проти України.

Читайте також:
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи
Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено