USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російському пропагандисту Гаспаряну, який закликав до геноциду українського народу, дали 10 років тюрми

Пропагандист закликав владу РФ провести так звану “денацифікацію” України
Гаспарян
Джерело: відкриті джерела

Шевченківський районний суд Києва заочно призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі російському пропагандисту Армену Гаспаряну, визнавши винним у публічних закликах до геноциду українського народу.

Таке рішення суд ухвалив 14 листопада, повідомив Укрінформу прокурор Офісу генпрокурора Олександр Сафарян, який представляв державне обвинувачення у цій справі.

"Суд визнав винуватим Армена Гаспаряна у публічних закликах до геноциду українського народу, насильницької зміни конституційного ладу, зміни меж території та державного кордону України. Йому призначено покарання у вигляді десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна", – сказав прокурор.

За його словами, у ході судового розгляду справи Гаспаряна було доведено, що він у своїй книзі "Денацификация Украины. Страна невыученных уроков" просував твердження про неспроможність української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації.

Як зазначив прокурор, автор закликав владу РФ провести так звану "денацифікацію" України. В тому числі шляхом проведення воєнних дій на її території та забезпечення повного зовнішнього контролю. Обвинувачений вказав на необхідність початку "денацифікації", а по суті геноциду українського народу з кордонів так званих "ДНР" та "ЛНР", просуваючись далі по всій території України. Серед його ідей – фільтраційні і концентраційні табори для українців та навіть їх повне знищення, наголосив прокурор.

Надалі ідеї книги Гаспаряна використовувало найвище політичне та військове керівництво РФ для виправдовування збройної агресії проти України, а управління справами президента РФ закупило її для вивчення та використання посадовими особами.

Державне обвинувачення вважає, що публічні заклики автора книги до геноциду українського народу перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з діями військових та збройних формувань РФ в Україні.

Гаспарян перебуває під санкціями Заходу. У березні 2022 року ЄС вніс його прізвище у четвертий пакет обмежувальних заходів проти Росії через вторгнення в Україну. Раніше суд заочно обрав Гаспаряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Що цьому передувало

У квітні 2022 року Офіс ГПУ та СБУ повідомили про підозру російському пропагандисту Армену Гаспаряну в публічних закликах до геноциду українського народу.

Армен Гаспарян написав книгу "Денацификация Украины. Страна невыученных уроков". Серед його ідей – "поміщення всіх українців, які залишаться живими після війни, до так званих фільтраційних таборів та проведення над ними масштабного судового процесу з вироками всім, хто має проукраїнську позицію. Найбільш проукраїнськи налаштованих він запропонував взагалі знищити, інших відправляти до концентраційних таборів та залучати до виконання безоплатних робіт".

Нагадаємо, Служба безпеки України зібрала докази державної зради ексведучої телеканалів колишнього нардепа Медведчука Діани Панченко, їй повідомлено про нову підозру. За даними слідства, після роботи на підсанкційних телеканалах Віктора Медведчука вона виїхала до тимчасово окупованого Донецька, щоб продовжити інформаційно-підривну діяльність на користь країни-агресора.

На початку року президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО про застосування персональних санкцій проти 198 діячів культури і медіасфери.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості
Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ