USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості

Нині, зауважують кіберполіцейські, країна-агресорка веде війну не лише за нашу територіальну цілісність
Кіберзлочинність

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні був створений проєкт BRAMA, діяльність якого направлена на захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації, протиправного та забороненого контенту. Нині ж кіберполіція запрошує громадян долучитись до даного соціального проєкту.

Чому створили?

Нині, зауважують кіберполіцейські, країна-агресорка веде війну не лише за нашу територіальну цілісність. На додачу до цього російська пропаганда намагається проникнути в наш інформаційний простір, використовуючи беззбройні методи. Аби протистояти цьому, і створили соціальний проєкт BRAMA.

"Перш за все соціальний проєкт BRAMA – це  синергія громадян, приватного та державного секторів у протидії дезінформації та незаконному контенту в інформаційному просторі. Головна мета проєкту – це очищення інформаційного простору від російської пропаганди та дезінформації, знищення осередків незаконного поширення протиправного та забороненого контенту", – пояснює начальник відділу управління протидії кіберзлочинам в місті Києві Олег Дубіна.

Новини за темою: Про штучний інтелект, захист від шахраїв, DarkNet та особливості соцмереж. Розмова з директором компанії з кібербезпеки Віталієм Якушевим

Як працює BRAMA?

Проєкт ставить кілька цілей. Зокрема:

  • Знищення російських осередків в інтернеті
  • Зменшення рівня булінгу та цькування в мережі
  • Протидія наркотикам та шахрайству
  • Навчання та тренінги з кібергігієни
  • Просвіта населення щодо інформаційної гігієни
  • Залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції.

А як же громадяни можуть допомогти?

Правоохоронці переконані: якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час.

Зробити це досить просто. Для блокування того чи іншого джерела необхідно надсилати скарги і чим більше буде скарг, тим більша ймовірність того, що джерело буде заблоковано.

"Саме із цією метою ми пропонуємо нашим користувачам стати частиною BRAMA. Додатково пропонуємо нашим учасникам розважальний контент, який дозволить трішки відволіктись від виконання завдань та порадіти разом із нами успіхам українських військових та недолугим вчинкам нашого спільного ворога", – додають у відомстві. 

До речі, лише за минулий рік українська кіберполіція виявила понад 3600 кіберзлочинців. 1700 особам було повідомлено про підозру, що на 59% перевищує аналогічний показник у 2022 році.

Також правоохоронці заблокували майже 13 000 ворожих вебресурсів.

Читайте також:
Як не стати жертвою шахраїв та російської пропаганди: Кіберполіція про фактчекінг Як не стати жертвою шахраїв та російської пропаганди: Кіберполіція про фактчекінг
Прем'єр Польщі Туск заявив про ворожу агентуру серед російських та білоруських айтівців Прем'єр Польщі Туск заявив про ворожу агентуру серед російських та білоруських айтівців
TikTok не пройшов TikTok не пройшов "тест на дезінформацію" перед виборами в ЄС
Україна програє інформаційну війну, – політтехнолог Україна програє інформаційну війну, – політтехнолог