USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ

Через чат-боти, наприклад, можна було повідомити про рух російської техніки
ГУР
ГУР МОУ. Фото ілюстративне
Джерело: Головне управління розвідки МО України

Українські чат-боти, що допомагали у боротьбі з агресією РФ, відновили роботу після недавнього блокування Telegram. Про це повідомили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Йдеться про боти ГУР МОУ та СБУ, а також про бот Мінцифри "єВорог".

"Пам’ятайте: ворог може створювати псевдоботів та ботів-двійників, через які може поширювати дезінформацію або збирати ваші дані", – нагадали в Центрі.

Що передувало?

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що платформа Telegram заблокувала низку офіційних ботів, у тому числі й чат-бот української розвідки. Це стало відомо вночі 29 квітня, поінформували в ГУР.

В українській розвідці зауважили, що блокування офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, відбулося всупереч правилам і публічних заяв, які керівництво Telegram публічно декларувало.

"Попри блокування бота, персональні дані в безпеці! Втім, попереджаємо, що ворог створює боти зі схожими назвами. Не надсилайте на них жодних персональних даних. Уже відновлюємо роботу бота на інших платформах", – йдеться у повідомленні.

Про блокування бота "єВорог", де відбувався збір інформації про російську техніку чи особовий склад окупантів з прив’язкою до геолокації, та бота СБУ пише й український журналіст Золкін. Інформації від офіційних джерел щодо цього наразі не надходило.

Раніше

Варто додати, що днями засновник Telegram Павло Дуров говорив про те, що компанія Apple надсилає його компанії листи щодо доступу їхніх користувачів до деяких каналів. Тому можливі "неминучі зміни для українських користувачів iPhone з українських SIM-карт".

"Якби це повністю залежало від нас, завжди б давали нашим користувачам те, що вони просять: доступ до нецензурованої інформації та думок, щоб вони могли ухвалювати власні рішення. Однак це не завжди залежить від нас", – коментував тоді Дуров.

І пояснював, що на початку російського повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року засновник запропонував обмежити роботу Telegram-каналів у РФ та Україні, бо їх, мовляв, використовували для військової пропаганди.

Проте українські й російські користувачі, за словами Дурова, виступили проти цього. Разом з тим Дуров наголошує, що його компанія блокує акаунти та боти, які збирають координати для завдання ударів або публікують заклики до насильства.

Новини за темою: Знешкоджувати ворожі фейки: В Україні запустили Telegram-бот

Також раніше керівник ГУР МОУ Кирило Буданов неодноразово зазначав, що месенджер Telegram є великою проблемою для України. На його думку, необхідно на законодавчому рівні змусити усіх власників зареєструватися, аби було зрозуміло, хто і за яким медіаресурсом стоїть, а Telegram остаточно набув статусу медіа.

А народні депутати та представники правоохоронних органів нині працюють над розробкою законопроєкту про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, який має посилити відповідальність та визначити уповноважені органи.

Читайте також:
Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості
Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс "Дія. Канали"
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР