USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Російські офіцери створили підпільну антиурядову організацію "Орден республіки": Що про це відомо

лейтенант ВКС РФ Дмитро Мішов

Лейтенант ВКС РФ Дмитро Мішов

Джерело: BBC

Російські офіцери створили підпільну антиурядову організацію "Орден республіки". Як кажуть самі учасники "Ордену", борються вони проти режиму диктатора Володимира Путіна та допомагають військовим не потрапити на війну проти України. 

Що відомо про "Орден республіки"

Журналісти російського проєкту "Можем объяснить" кажуть, що "Орден республіки" утворився з офіцерського клубу, що існував до війни, за інтересами, де обговорювалися ділові питання та політика. Але після вторгнення Росії в Україну члени клубу вирішили діяти проти того, що відбувається, доступними їм методами. Серед іншого вони допомогли втекти з країни кадровому військовому, штурману вертольота лейтенанту Дмитру Мішову – зараз він чекає на отримання притулку в Литві.

Свою діяльність "Орден" іронічно називає "розвідкою у вигнанні".

"Орден республіки" насамперед бореться проти диктатури, проти організованої злочинної групи, яка захопила в Росії всі важелі влади і тримає в заручниках 140 мільйонів людей, але "Орден" і не воює зі своїми співвітчизниками. І якщо в Росії і буде громадянська війна, ми відмовляємось робити в ній перший постріл", – розповіли представники організації.

Зображення з Telegram-каналу "Ордена Республіки". Колаж: "Вот Так"
Джерело: Вот Так

Члени клубу поділяють республіканські ідеї і якщо співвіднести це з політичними діячами минулого, найчастіше вони погоджувалися з Маргарет Тетчер, Уїнстоном Черчіллем, Рональдом Рейганом та іншими політиками помірно правого спектра. Ставлення членів "Ордену" до міністра оборони Росії та президента РФ можна назвати зневажливим і таким, що коливається від скепсису до ненависті.

Також представник організації каже, що допомога з втечею військових, які не бажають воювати в Україні, – не основна діяльність об'єднання.

"Ми, на жаль, не можемо розкривати подробиці нашої діяльності через зрозумілі причини, але, як дуже дотепно сказала одна людина, це схоже на розвідку у вигнанні", – додає він. 

Чи має відношення до ЗСУ

"Орден республіки" не пов'язаний із ЗСУ чи українськими добровольчими загонами.

"Ми не перебуваємо ні в яких відносинах ні з РДК, ні з легіоном "Свобода Росії" (якщо такий існує), ні з ЗСУ, ні з ким би там не було ще. Українці борються за себе, за своє право жити так, як їм хочеться, а ми – за своє", – уточнює представник організації.

До вищого військового керівництва країни "Орден" ставиться вкрай негативно.

"По-перше, ми маємо покарати винних самостійно – це питання нашої військової честі та національної самодостатності. По-друге, ми виступаємо за територіальну цілісність Росії. За перетворення її на парламентську республіку, де та чи інша форма самодержавства замінена владою народних представників. І, звісно, ми за негайний мир", – резюмують в "Ордені".

Прогнози

Мережею ширяться прогнози, пов'язані з дезінтеграцією російської армії та сценаріями її участі у політрозбудові російської державності. Правий поворот чи військовий переворот вже давно називають альтернативою постпутінізму.

Читайте також:
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Імовірне знищення російського ракетного корабля Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро