USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Катар став посередником у переговорах із РФ про повернення депортованих українських дітей

Доха взяла участь у переговорах, які тривали кілька місяців, на прохання українського уряду
діти війна
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Росія погодилася повернути в Україну чотирьох депортованих дітей. Діти віком від двох до сімнадцяти років прибули додому після того, як Катар і кілька інших посередників влітку активізували зусилля щодо цього, пише FT.

За інформацією видання, двоє дітей уже повернулися до родичів, а ще двоє, як очікується, возз'єднаються зі своїми сім'ями найближчими днями.

Доха взяла участь у переговорах, які тривали кілька місяців, на прохання українського уряду. Діти пройшли через посольство Катару в Москві і вирушили додому різними маршрутами. Деякі з них їхали або мали їхати з Росії в Україну через Естонію, Латвію, Литву та Польщу. Інші прямували через Білорусь.

Разом з тим у поїздці задіяли кілька видів транспорту, включно з дипломатичним конвоєм, поїздом і приватним літаком, зафрахтованим Катаром.

"Протягом останніх кількох тижнів ми підтримували безперервний діалог з нашими українськими та російськими колегами, визначаючи сфери спільних інтересів, навколо яких можна сприяти непрямим переговорам. Сподіваємося, що відданість цій ініціативі, продемонстрована обома сторонами, прокладе шлях для подальшого діалогу, спрямованого на деескалацію напруженості та зміцнення довіри", – сказала представниця МЗС Катару Лолва Аль-Хатер.

Викрадення росіянами українських дітей

Як пише видання, Україна звинуватила РФ у спробах викорінити українську ідентичність дітей і заявила, що ймовірне викрадення до 20 тис. з них є геноцидом.

Це питання призвело до того, що Міжнародний кримінальний суд висунув Путіну звинувачення у воєнних злочинах у березні разом із російською уповноваженою з прав дітей Марією Львовою-Бєловою. Це настільки суперечливо, що Україна і Росія не говорять прямо з цього питання.

"Попри те що війна продовжує вирувати і їй не видно чіткого кінця понад півтора року після повномасштабного вторгнення Росії, посередники та західні союзники України сподіваються, що переговори щодо таких питань, як діти, зрештою можуть призвести до ширших мирних переговорів", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: У російському полоні знаходиться 25 тисяч цивільних українців. Міжнародних конвенцій для їх повернення немає, – Лубінець

Водночас голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив Financial Times у вересні, що Україна кілька місяців працювала з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом, президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом і колишнім власником футбольного клубу "Челсі" Романом Абрамовичем, щоб спробувати досягти угоди щодо дітей. За словами політика, Україна залучила "багато країн, починаючи з Ватикану".

"Ми дуже наполегливо працюємо. Це була велика робота і маємо конкретну дорожню карту, щоб повернути українських дітей. Я не просто сподіваюся, я вірю, що українські діти будуть повернуті через цей механізм", – пояснив Єрмак.

Раніше

У вересні в Україні розробили механізм повернення депортованих Росією українських дітей. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець за підсумками відвідин Ялтинської європейської стратегії.

"Нині створили механізм повернення українських дітей, який містить кілька ключових етапів", – зазначив омбудсмен.

Новини за темою: Росія викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі, – Семенюк

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму