USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія домовляється з Китаєм про будівництво підводного тунелю, який з'єднає її з Кримом

Після неодноразових ударів по Кримському мосту РФ шукає інші шляхи до півострова
Кримський міст
Джерело: відкриті джерела

Росіяни шукають альтернативні шляхи доступу до окупованого Криму. Російські та китайські бізнесмени, пов’язані з урядом, обговорюють будівництво підводного тунелю, який з'єднає РФ з півостровом. Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання, переговори, які відбулися наприкінці жовтня, були спровоковані зростаючою стурбованістю Росії щодо безпеки незаконно збудованого мосту через Керченську протоку. Він є ключовою логістичною лінією для російської армії, але двічі зазнав атак ЗСУ та досі залишається вразливою ціллю українських військ.

Зазначається, що переговори підкреслюють рішучість Росії зберегти свій контроль над Кримом, який вона незаконно анексувала у 2014 році. А також зростаючу залежність Москви від Китаю як джерела глобальної підтримки. На думку офіційних осіб США та інженерів, таку ідею буде важко реалізовувати. На будівництво, яке триватиме роками, потрібно буде витратити мільярди доларів. До того ж такі роботи ніколи не проводились в зоні бойових дій. Але, попри сумніви щодо життєздатності плану, за словами експертів, у Росії є чіткі причини для його реалізації.

"Не зумівши досягти вирішальної перемоги у війні, Росія стикається з ризиком того, що Україна намагатиметься зірвати Керченський міст протягом наступних років", – сказав Олександр Габуєв, експерт із відносин між Москвою та Пекіном.

Аналітики уточнюють, що Керченський тунель навряд чи вдасться завершити вчасно, щоб допомогти Росії у її військових зусиллях. Москва може розглядати його як довгострокову інвестицію – таку, яка має на меті забезпечити безпечний зв’язок із територією, за яку можна конкурувати впродовж десятиліть. Проєкт також створить політичні та фінансові ризики для Китаю, який ніколи офіційно не визнавав анексію Криму Росією, і чиї компанії можуть потрапити в пастку економічних санкцій, які США та ЄС наклали на країну-агресора.

Попри це перехоплені електронні листи свідчать про те, що одна з найбільших будівельних компаній Китаю заявила про свою готовність взяти участь. Вони були надані WP українськими чиновниками. В одному з повідомлень йдеться, що Китайська залізнична будівельна корпорація CRCC "готова забезпечити будівництво залізничних і дорожніх об’єктів будь-якої складності в Кримському регіоні". Раніше корпорація неодноразово співпрацювала з РФ, зокрема, допомагаючи у розширенні ліній метро у Москві.

Новини за темою: Атаки на Крим та Кримський міст триватимуть і надалі, – Резніков

Удари по Кримському мосту

Росія побудувала Керченський міст після окупації Криму у 2014 році. Нині ворог використовує конструкцію для перекидання військової техніки та живої сили на Південний фронт.

Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну міст був пошкоджений вибухами двічі. Вперше – у жовтні 2022 року.

Потім – вранці 17 липня на незаконно збудованому мосту, який з'єднує материкову Росію з окупованим Кримом, прогриміли вибухи. Внаслідок чого приблизно о четвертій ранку завалилася одна з опор мосту. Попередньо, йдеться про 145-ту опору, яка розташована ближче до Краснодарського краю.

Після інциденту рух Кримським мостом як залізничними коліями, так і автомобільними було повністю зупинено. Однак не зупинилася робота поромної переправи.

Нагадаємо, Росія заявила, що вважає організатором минулорічного та нового підриву Кримського мосту начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирила Буданова. За даними РФ, міст атакували надводні ударні безпілотні апарати.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму