USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кримський міст знову "втомився". Розповідаємо подробиці інциденту

Окупанти досі не можуть видати навіть попередню версію причин того, що трапилось на мосту
Кримський міст
Джерело: відкриті джерела

На Кримському мосту зранку 17 липня сталася надзвичайна подія. За даними місцевих ЗМІ, приблизно о четвертій ранку завалилася одна з опор мосту. Попередньо йдеться про 145-у опору, яка знаходиться ближче до Краснодарського краю.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що внаслідок інциденту загинуло дві людини – сімейна пара з його регіону, яка у момент завалу знаходилася якраз біля опори. Їх 14-річна донька госпіталізована. 

Станом на восьму ранку рух по Кримському мосту як залізничними шляхами, так і автомобільними повністю зупинений. Також не працює поромна переправа.

Новини за темою: Україна поверне Крим без бою, – Резніков

Тож туристам окупаційна влада півострова пропонує виїжджати суходолом – по окупованих українських територіях.

Стан Кримського мосту 17 липня
Джерело: відкриті джерела

Після кількох годин з моменту події російська влада так і не спромоглася заявити хоча б про попередню версію причин того, що трапилось на мосту.

Що говорить українська сторона

За даними деяких українських ЗМІ, до інциденту на мосту причетні СБУ і ВМС. 

"До нічного підриву Кримського мосту причетні СБУ та Військово-морські сили України", – пише "Українська правда" з посиланням на джерела у силових відомствах.

За даними співрозмовників видання, міст атакували за допомогою надводних дронів. 

Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону нагадав слова голови відомства Кирила Буданова: "Можна лише процитувати слова керівника ГУР Кирила Буданова про те, що "Кримський міст – конструкція там зайва".

У ВМС України додали, що загалом будівництво Кримського мосту було ризикованою ідеєю.

"Модернізація до рівня розвідного. Нанотехнології. Окрім жартів, їх попереджали, що ґрунт там м'який, нестабільний і таке не можна будувати", – заявив речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

В Оперативному командуванні "Південь" не виключили, що інцидент на мосту – це провокація окупантів напередодні пролонгації "зернової угоди".

Новини за темою: Що буде в Криму після деокупації: Стратегія першочергових кроків від Верховної Ради

"Характерним є те, що за такого зосередження корабельного угруповання в даному районі та загальної напруги на тлі питання пролонгації "зернової угоди" створення подібних провокацій, про які дуже голосно відразу рапортує окупаційна влада Криму, є типовим способом вирішення питань країни-агресора", – сказала спікер ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

Про що говорять аналітики

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що тепер в окупантів є лише 1 лінія постачання – прибережна магістраль на Азовському морі для підтримки чи евакуації десятків тисяч російських військових.

Стан Кримського мосту 17 липня
Джерело: відкриті джерела

"Росія матиме лише одну наземну лінію постачання – прибережну магістраль на Азовському морі – для підтримки або евакуації десятків тисяч своїх військовослужбовців в окупованому Херсоні та Криму", – уточнив аналітик ISW Джордж Баррос.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську