USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Раді рекомендують ухвалити закон про декомунізацію пам'ятників Другої світової війни

Пам'ятники Другої світової війни не потрапили під декомунізацію першої хвилі
Батьківщина-Мати
Джерело: відкриті джерела

Комітет з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити закон про декомунізацію пам'яток пам'ятників Другої світової. Про це повідомила заступниця голови комітету, заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Рекомендували до ухвалення за основу законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо пам'яток Другої світової війни 1939–1945 років" 9️5️3️️6️", – написала народна депутатка у своєму Facebook.

Кравчук додала, що під декомунізацію першої хвилі не потрапили пам'ятники Другої світової війни, які часто містять комуністичну або російську символіку.

"Сьогодні суспільство готове переосмислити ці речі і прибрати з публічного простору все, що несе ворожу пропаганду. Місць поховань зміни не торкнуться", – зазначила вона.

У чому суть законопроєкту?

Автор документа нардеп із фракції "ЄС" Володимир В'ятрович написав, що парламентський комітет одноголосно підтримав законопроєкт.

За словами ексголови Українського інституту національної пам'яті, документ передбачає, що комуністичні символи і написи мають бути демонтовані з меморіалів, пам'ятників, пам'ятних дощок протягом року з дня набрання чинності законом. Назва "Велика Вітчизняна війна" має бути замінена на "Другу світову", а рік початку війни – з 1941-го на 1939-й.

"Якщо об'єкт внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток, після ухвалення його можна буде вилучити з реєстру, або дати згоду на переміщення, або демонтувати окремі елементи, які є комуністичними символами. Усі ці зміни стосуються саме публічного простору – вулиць, площ, парків – і не поширюватимуться на поховання на кладовищах", – пояснив народний депутат.

В'ятрович також розповів, що Міністерство культури надало "конструктивні поправки, які цілком можна врахувати в другому читанні".

Нагадаємо, Київська обласна рада офіційно змінила дату заснування Київської області. І все через те, аби назавжди позбутися російського відбитку на нашій історії. Подробиці цього рішення – читайте тут.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали