USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Декомунізація дат: Чому Київщина змінила дату свого заснування та закликала інші області зробити те ж?

Датою утворення Київщини відтепер буде вважатися 842 рік
Київщина
Джерело: відкриті джерела

Київська обласна рада офіційно змінила дату заснування Київської області. І все через те, аби назавжди позбутися російського відбитку на нашій історії. Про це в коментарі UWN розповіла заступниця голови облради Тетяна Семенова, яка і стала ініціаторкою таких змін.

"Не перший рік я порушую це питання. Дата заснування Київської області підписана диктатором Сталіним у роки, коли українців знищували Голодомором, має бути змінена раз і назавжди. На превеликий жаль, лише повномасштабне вторгнення РФ спонукало нас переосмислити наше життя, нашу історію, наші пріоритети та цінності", – розповіла Семенова.

Так, раніше роком створення Київської області вважали 1932-й. Але ця дата не мала нічого спільного зі справжньою історією. Нині ж, завдяки роботі чиновників та істориків, встановлено нову дату – 842 рік. Це – час появи перших населених пунктів за межами стародавнього Києва. Нині ця територія і є Київщиною. 

Тож у новому датуванні сповна відображено давність Київщини як столичної області. Адміністративна округа навколо Києва сформувалася на 360 років пізніше умовної дати заснування Києва (482 рік) та на 305 років раніше заснування Москви (1147 рік).

Відзначати День заснування Київщини тепер будуть щороку в останню неділю вересня.

Але і цим рішенням депутати не обмежилися. Чиновники Київщини звернулися і до інших обласних рад стосовно прийняття аналогічних рішень відносно дати заснування їхніх областей.

Нагадаємо, війна в Україні триває з 2014 року. 24 лютого 2022 року відбулося повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Тому не дивно, що в українському суспільстві зростає ненависть до всього, що пов'язано з країною-окупантом.

Так, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України прийняла чотири закони про декомунізацію. ​21 травня того ж року прийняті закони набрали чинності. Тоді розпочалася масштабна реформа декомунізації, наслідком якої є очищення публічного простору від тоталітарної символіки, відхід від радянського минулого.

А 21 березня цього року Верховна Рада ввела в Україні заборону на присвоєння географічним об’єктам назв, які так чи інакше пов'язані з Росією.

Читайте також:
Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень
Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП