USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Путін не погодився повернутися до "зернової угоди" і висунув свої умови

Президент РФ вимагає зняття частини санкцій на постачання російського зерна
Ердоган і Путін
Джерело: відкриті джерела

Президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану не вдалося переконати свого російського колегу Володимира Путіна повернутися до "зернової угоди". Очільник Кремля заявив, що Москва поки не готова повертатися до Чорноморської зернової ініціативи, яку зірвала у липні, повідомляє "Європейська правда".

Він наголосив, що вимагає від інших учасників ініціативи виконати умови РФ.

"Росія буде готова реанімувати "зернову угоду" і зробить це відразу, щойно буде виконано всі зафіксовані домовленості", – заявив Путін.

Він нагадав, що Кремль чекає зняття частини санкцій стосовно постачання російського зерна і добрив на європейські ринки.

Реакція України

Україна – це як тінь батька Гамлета, бо завжди незримо присутня на тих переговорах, які стосуються українського питання. Так прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустріч Ердогана і Путіна.

"Якщо хтось зустрічається без України – це не значить, що вони говорять без України. Україна – це як тінь батька Гамлета. Ми завжди присутні", – уточнив міністр.

Він нагадав, що його турецький колега Хакан Фідан відвідував Київ. Під час зустрічі відбулись предметні перемовини, після чого він поїхав до Москви.

"Ми абсолютно розуміємо загальну логіку обговорення. Наша позиція дуже проста: Чорноморська зернова ініціатива має бути відновлена. Друге: вона має бути відновлена не за рахунок виконання забаганок і шантажу Російської Федерації", – додав Кулеба, зазначивши, що у російської сторони не було жодних підстав для виходу з угоди.

"Якщо їм зараз йти на поступки, вони повернуться і через місяць знову вийдуть та висунуть нові вимоги. Це просто їхній класичний шантаж", – наголосив міністр.

На його думку, Україна повинна продовжувати розвивати альтернативні морські коридори до Чорноморської зернової ініціативи.

Нагадаємо, ми писали, що президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса закликав лідера РФ Володимира Путіна відновити "зернову угоду" для експорту української продукції Чорним морем.

27 липня Путін пообіцяв подарувати по кілька десятків тисяч тонн зерна деяким країнам Африки. При цьому нахабно сказав, що Росія хоче "замінити українське зерно як на безоплатній, так і на комерційній основі".

17 липня у Росії заявили про вихід із "зернової угоди", яка діяла рік і дозволяла експортувати українське продовольство з портів Чорного моря.

Тепер росіяни регулярно атакують південь України і нищать портову інфраструктуру, задіяну в "зерновій угоді".

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму