USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Зернова угода": президент ПАР звернувся до Путіна

Рамафосі потрібні не "дари" Путіна, а продовження "зернової угоди"
Сиріл Рамафоса
Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса
Джерело: Reuters

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса закликав лідера РФ Володимира Путіна відновити "зернову угоду" для експорту української продукції Чорним морем. Про це напередодні повідомила пресслужба Кремля.

Відповідну заяву президент ПАР зробив на зустрічі лідерів країн Африки з Володимиром Путіним.

"У той момент, коли ми слухали ваш (Путіна, – ред.) виступ, коли ви реагували на деякі елементи наших пропозицій, ми ось що відзначили. Зокрема, ви говорили про зерно. Ми пропонували реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, говорили про необхідність відкриття Чорного моря, ми говорили, що хотіли б, щоб Чорне море було відкрите для світових ринків", – зауважив Рамафоса.

І додав, що лідери африканських країн "прийшли сюди не для того, щоб просити якісь дари".

"Розуміємо, що ви зі щедрості вирішили безоплатно надати зерно деяким африканським країнам, які стикаються з певними складнощами. З великою повагою до цього ставимося, відзначаємо це. Однак це не наша основна мета, це не наше головне завдання – домогтися якихось поставок такого характеру. Ми прибули сюди для того, аби послухати вас, дізнатися, якою є ваша реакція на деякі з висунутих нами пропозицій", – пояснив президент ПАР.

За словами Рамафоси, війна в Україні зараз безпосередньо зачіпає Африку.

"Створюються проблеми у сфері продовольчої безпеки: зросли ціни на добрива, у багатьох наших країнах також зросла вартість життя. Вважаємо, що інтересам людства, а також народів Росії та України відповідає відновлення миру. Тож цей конфлікт має бути вирішений мирним шляхом", – резюмував африканський лідер.

Що передувало?

27 липня Путін пообіцяв подарувати по кілька десятків тисяч тонн зерна деяким країнам Африки. При цьому нахабно сказав, що Росія хоче "замінити українське зерно як на безоплатній, так і на комерційній основі".

17 липня у Росії заявили про вихід із зернової угоди, яка діяла рік і дозволяла експортувати українське продовольство з портів Чорного моря.

Тепер росіяни регулярно атакують південь України і нищать портову інфраструктуру, задіяну в "зерновій угоді".

У ніч на 24 липня російські війська атакували річковий порт Рені на Дунаї біля кордону з Румунією. Після цього вже вдруге за тиждень підскочили світові ціни на пшеницю.

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати
Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов