USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Привілеїв немає. У Мін'юсті розповіли, у яких умовах утримують Дубінського в СІЗО

Депутат перебуває у стандартній (не платній) камері разом із ще одним ув’язненим
Дубінський

Дубінський

Джерело: відкриті джерела

Нардеп Олександр Дубінський, підозрюваний у державній зраді та підробленні документів, перебуває у загальній камері Київського слідчого ізолятора, має індивідуальне спальне місце та не забезпечений жодними привілеями через свій статус. Про це йдеться у відповіді Міністерства юстиції України на запит hromadske

Зазначається, що парламентар перебуває у Київському слідчому ізоляторі у стандартній камері разом з іще одним ув'язненим. Він має індивідуальне спальне місце та необхідний комплект постільної білизни. Камера облаштована інвентарем, меблями та предметами господарського призначення.

"Дубінський, попри свій статус, не має жодних привілеїв, адже це заборонено законодавчо. Скарг, заяв і пропозицій щодо умов тримання від депутата до адміністрації слідчого ізолятора не надходило", – повідомили у Мін'юсті.

Дубінський розповів про своє перебування в СІЗО

Він підтвердив, що знаходиться в загальній камері без привілеїв.

"Камера у мене спільна, тобто я в ній не сам, і безкоштовна, тобто без особливих зручностей. З меблів – підвісна шафка, прибитий до стіни стіл, вішалка на шість гачків, табурет, нари. З електроприладів у нашій кімнаті лише чайник. Холодильника, свч, телевізора немає. Засоби зв'язку заборонені", – написав нардеп.

Він додав, що для передачі інформації у зовнішній світ в СІЗО – листок з ручкою, або "тюремна пошта", але він нею користуватися поки що не навчився.

"Туалет є, і навіть за якоюсь умовною перегородкою. Є умивальник, але без гарячої води. Душової, ясна річ, немає, треба проситися в загальний, куди дозволяють ходити один раз на тиждень", – пояснив Дубінський.

Парламентар також розповів, що у камері відносно тепло, "під двома ковдрами можна цілком добре спати". За словами Дубінського, у платній камері йому відмовили.

"Нам вночі не відключають світло – це через те, що маю особливий режим нагляду, який так і називається "піднаглядовий". На прогулянку мене водять окремо, щоб я ні з ким не перетинався і не мав згубного впливу", – написав він.

Новини за темою: Дубінський міг близько шести разів незаконно виїжджати до Європи, щоб скупляти нерухомість, – Колтунов

Що цьому передувало

У ніч з 13 на 14 листопада Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи внесення застави. Напередодні Дубінському повідомили про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ) та створенні, керівництві і участі у злочинній організації (ч. 1 ст. 255).

Як з’ясували правоохоронці, фігурант входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ) і працював на росіян під псевдонімом "Буратіно". Основним завданням цієї організації була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ.

До цього нардепу повідомили про підозру у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів. Справа стосується того, що наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, за його словами, супроводжуючи батька, який лікується від тяжкої хвороби. У СБУ виявили, що батько депутата виїжджав за кордон і повертався звідти самостійно без фактичного супроводу парламентаря. Крім того, у період перебування за кордоном депутат підписував та направляв офіційні документи до державних органів. На думку слідства, це може свідчити про їх підроблення.

До того ж, за даними правоохоронців, Дубінський організував схеми для ухилянтів.

Нагадаємо, депутат Київської обласної ради Ігор Колтунов, який раніше закликав президента Володимира Зеленського позбавити Дубінського громадянства України, заявив, що Дубінський намагався видати себе за волонтера, щоб не потрапити у СІЗО.

Читайте також:
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака