USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мав позивний "Буратіно": Дубінський отримав підозру в держзраді

Дубінський, ймовірно, поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України
Дубінський_1

Олександр Дубінський отримав підозру в держзраді

Джерело: Офіс Генерального прокурора

Народному депутату України Олександру Дубінському та ще чотирьом особам повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій у складі злочинної організації. Про це інформує Офіс генерального прокурора.

"Генеральний прокурор України підписав повідомлення про підозру народному депутату України. Йому інкриміновано державну зраду та участь у злочинній організації (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 255 КК України)", – йдеться в повідомленні.

Крім того, за процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора у вчиненні цих злочинів повідомлено про підозру двом співробітникам російських спецслужб, а також колишньому народному депутату України III–IX скликань та експрокурору.

За даними слідства, у 2016 році головне управління генштабу ЗС РФ створило злочинну організацію, до якої у подальшому увійшли два народних депутати України, працівник Генеральної прокуратури.

"Організація займалася розхитуванням суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитацією нашої держави на міжнародній арені. За таку діяльність її учасники отримували гроші від воєнної розвідки РФ. Злочинна організація під керівництвом двох співробітників російського головного управління генштабу ЗС РФ діяла в столиці України у вигляді агентурної мережі", – кажуть в прокуратурі.

Зазначається, що, будучи її учасником, нардеп з позивним "Буратіно" (ймовірно, Дубінський) здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь держави-агресора.

"Він поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України. Для розповсюдження проросійських наративів він брав участь у публічних заходах", – встановило слідство.

У листопаді 2019 року нардепи організували спільну пресконференцію, на якій поширювали фейк про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році. Таким чином вони намагалися погіршити відносин між Україною та її стратегічним партнером.

Також у червні 2020 року колишній прокурор Костянтин Кулик із позивним "Птічка" провів спільну з екснардепом Андрієм Деркачем пресконференцію. Експрокурор публічно займався псевдоправовим "обґрунтуванням" цих фейків на користь Кремля.

Наразі вирішується питання про обрання народному депутату України запобіжного заходу.

Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник гру часів срср Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду.

Наразі, на підставі зібраних доказів, Генеральний прокурор України повідомив учаснику злочинної організації – народному депутату – про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Підозра за цими ж статтями повідомлена співробітникам російського ГРУ Алєксєєву та Савіну, які створили злочинну організацію і займалися підбурюванням до державної зради, а також агентам рф: екснардепу Деркачу та експрокурору Кулику.

Вирішується питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років з конфіскацією майна.

Справа Дубінського

Відзначимо, що нардепа також підозрюють у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких він виїхав за кордон нібито під приводом супроводження батька на лікування.

Слідство встановило, що він отримав дозвіл залишити Україну під цим приводом та самостійно покинув країну 27 червня 2023 року. Своєю чергою батько нардепа самостійно виїхав за кордон 26 червня 2023 року, а потім повернувся до України 11 липня 2023 року.

Сам Дубінський повернувся до України лише 27 липня 2023 року.

Правоохоронці отримали інформацію, що під час перебування за кордоном парламентар встиг двічі відвідати Італію, Хорватію та Іспанію.

А от Дубінський поскаржився на "політичне замовлення" та висловив упевненість, що "справа проти нього розвалиться".

До того ж раніше депутат Київської обласної ради Ігор Колтунов вже повідомляв про те, що, за його інформацією, нардеп Дубінський по сьогодні керує значною частиною депутатської фракції Київської облради, серед яких, на його думку, є депутати, що отримують зарплату в конвертах.

Читайте також:
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру