USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Скандал із закритим укриттям у Києві: Охоронцю змінили запобіжний захід

Мошкін визнає свою провину і готовий нести відповідальність
Охоронець столичного закритого укриття
Охоронець столичного закритого укриття
Джерело: відкриті джерела

Охоронцю поліклініки в Києві, де через закрите укриття загинули люди, Вадиму Мошкіну змінили запобіжний захід із тримання під вартою на нічний домашній арешт. Про це передає "Суспільне".

Адвокат охоронця у судді повідомив, що офіційно Мошкін не мав би відкривати сховище, адже його "ніколи не ознайомлювали" із наказом про таке зобов’язання, а також "адміністрація ніяк не організувала приміщення, аби він почув тривогу".

"Є наказ, що Мошкін зобов'язаний відкривати сховище, але з цим наказом його ніколи не ознайомлювали. Також не було враховано і швидкість подій. Всього у Мошкіна було п'ять хвилин на відкриття дверей. Він спочатку не почув тривоги. Адміністрація ніяк не організувала приміщення, аби він почув тривогу", – пояснив адвокат.

Також він додав, що ризики є необґрунтованими. Зокрема, на його думку, в підозрюваного немає можливості впливати на свідків. Крім того, нібито Мошкін не планує переховуватися від слідства.

Водночас Мошкін визнає свою провину і готовий нести відповідальність.

Підозри охоронцю

5 червня прокуратура у справі про закрите укриття у Києві повідомила, що підозрюваний був у полі зору правоохоронців ще задовго до цих подій. Він підозрюється у розповсюдженні комуністичної символіки у Києві. Про це повідомила речниця прокуратури Києва Надія Максимець в ефірі телемарафону.

Так, за її словами, ще в лютому від СБУ до прокуратури надійшли матеріали про діяльності на території Деснянського району групи осіб, які називають себе "Всесоюзне об’єднання виборців народів СРСР" або "Киевский городской комитет кредиторов СССР" і які навіть під час повномасштабного вторгнення Росії підтримували ідеї приєднання України до РФ.

Тоді, 2 лютого, прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

За словами Максимець, група людей друкувала листівки з комуністичною символікою і розсилала на адреси держорганів та комунальних підприємств листи, в яких писали про незаконне проголошення незалежності України.

А також, маючи борги за компослуги, ці громадяни відмовлялися їх сплачувати, аргументуючи тим, що ці послуги їм "нав’язали", тоді коли самі вони цих послуг не замовляли.

За словами Максимець, координатором вказаних організацій є дружина підозрюваного охоронця. 

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів справи правоохоронці виявили та вилучили значний обсяг документів з символікою комуністичного режиму та печатки з даною символікою.

Також 5 червня прокуратура підписала повідомлення про підозру охоронцю та його дружині у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб).

Відзначимо, що напередодні Служба безпеки України нейтралізувала інформаційно-підривну діяльність ще сімох ворожих агітаторів, які поширювали прокремлівський контент у соцмережах по областях України. Слідство встановило, що основну частину деструктивних матеріалів зрадники брали з російських інтернет-ресурсів і використовували їх для розхитування суспільно-політичної ситуації.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки
Готель Готель "Україна" у центрі Києва виставили на продаж: Початкова ціна стартує з понад мільярда гривень