USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Справа про трагедію біля укриття: Посадовець КМДА Ткачук отримав ще одну підозру – про розтрату

Посадовця підозрюють у розтраті майже 2 млн гривень на закупівлі генераторів
Роман Ткачук
Директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації Роман Ткачук
Джерело: відкриті джерела
Директору департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку оголосили про підозру в розтраті майже 2 млн гривень на закупівлі генераторів. До цього йому вручили підозру про службову недбалість у справі про загибель людей біля зачиненого укриття. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

За даними слідства, 11 листопада 2022 року посадовець уклав з товариством договір на закупку мініелектростанцій на понад 28,6 млн гривень для оснащення пунктів обігріву на території столиці.

Постановою уряду від 9 листопада 2022-го за ці товари можна було не платити ПДВ та ввізне мито при ввезенні на митну територію України. Попри це департамент КМДА перерахував суму із включеним у платіж ПДВ, чим, за даними слідства, спричинив шкоду департаменту на суму 1,8 млн гривень.

Директору департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку повідомилипро ще одну підозру — розтрата коштів
Джерело: Київська обласна прокуратура

Так, Роману Ткачуку повідомили про підозру у розтраті бюджетних коштів у особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 КК України). Ця стаття передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Перша підозра 

Голосіївський суд столиці обрав запобіжний захід директору департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку. Його відправили під цілодобовий домашній арешт на два місяці, повідомляє "Суспільне".

За версією слідства, Ткачук не забезпечив роботу доступних укриттів у Деснянському районі столиці, що призвело до загибелі трьох людей внаслідок повітряної атаки Росії.

Сам Роман Ткачук вважає підозру необґрунтованою. А його адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію.

Напередодні правоохоронці вручили чиновнику підозру. Ткачука підозрюють у неналежному виконанні службових обов'язків.

Трагедія біля укриття в Києві

У ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян у Деснянському районі Києва загинуло три людини. Укриття, до якого бігли люди, виявилося закритим. 

Спочатку ходили чутки, що охоронець медзакладу під час чергування був напідпитку, але цю інформацію після медичного огляду спростували. Він був тверезим. 

Згодом правоохоронці повідомили про підозру чотирьом затриманим через загибель людей біля закритого київського бомбосховища. Про це повідомляла пресслужба поліції Києва.

"Поліцейські опитали очевидців, потерпілих та персонал медустанови. На місці події слідчі вилучили службову документацію, а також відшукали ключі, якими можна було відчинити укриття з обох сторін. У подальшому правоохоронці зайшли до бомбосховища та переконались, що вхідні двері і справді були зачинені", – розповідали в поліції Києва.

Слідчі підозрюють у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, першу заступницю голови Деснянської РДА, директора лікарні та його заступника з технічних питань.

А охоронцю лікарні повідомили про підозру у залишенні у небезпеці, що спричинило смерть особи або інші тяжкі наслідки.

Посадовців затримали в межах розслідування справи. Також були проведені обшуки у двох Департаментах КМДА, приміщенні Деснянської РДА та у медзакладі, де під час повітряної тривоги громадянам не надали доступ до укриття.  

Рішення суду

Голосіївський суд Києва 3 червня обрав запобіжний захід підозрюваним у справі про закрите укриття у поліклініці, біля якої вночі 1 червня загинули троє людей в Деснянському районі столиці. Про це повідомляє "Суспільне".

Перший підозрюваний у справі – керівник поліклініки Олег Шугалевич. Йому дали цілодобовий домашній арешт.

Другий підозрюваний – заступник директора з технічної частини Василь Десик. Його суд також залишив під цілодобовим домашнім арештом на два місяці.

Першу заступницю Деснянської РДА також відправили під цілодобовий домашній арешт.

Охоронця поліклініки в Деснянському районі суд відправив під варту на два місяці без права внесення застави. Він визнав свою провину: сказав, що "після початку тривоги пішов відкривати двері поліклініки, аби впустити людей, але не встиг".

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців