USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Поклали край семирічному розриву: Саудівська Аравія та Іран офіційно відновили дипломатичні відносини

Країни, які багато ворогували з моменту захоплення влади в Ірані шиїтськими ісламістами в 1979 році, розірвали дипвідносини у 2016-му
дипломати
Дипломати
Джерело: Bloomberg

Саудівська Аравія та Іран обмінялися послами, офіційно поклавши край семирічному розриву дипломатичних відносин між суперниками в Перській затоці. Про це пишуть Al Jazeera та Bloomberg.

Так, новий представник Саудівської Аравії після свого прибуття до Тегерана заявив, що прагнутиме "зміцнити відносини та інтенсифікувати контакти й зустрічі між Королівством Саудівська Аравія та Іраном, щоб перейти до гостиннішого простору".

"Те, що сталося в минулому, – це уроки, які вчимо й використовуємо для побудови майбутнього", – сказав фактичний правитель Саудівської Аравії принц Мухаммед ібн Салман міністрові закордонних справ Ірану Хоссейну Амірабдоллахяну.

Дипломати
Джерело: Bloomberg

Минулого місяця посольство Саудівської Аравії в Тегерані відновило роботу. У червні Іран відзначив відкриття свого посольства в Ер-Ріяді церемонією підняття прапора.

Що сталося сім років назад?

Правитель Саудівської Аравії принц Мухаммед увів війська в Ємен у 2015 році, щоб відновити дружній уряд після того, як підтримувані Іраном хусити захопили частину країни, включно зі столицею. Мухаммеду вдалося спустошити Ємен, але не витіснити хуситів, які відповіли ракетними ударами по нафтовій інфраструктурі в глибині Саудівської Аравії.

Але згодом принц оголосив про великий план економічної трансформації та захотів позбутися регіональних загроз. Тому на початку цього року він підписав із Тегераном угоду про відновлення відносин, укладену за посередництва Китаю. Це допомогло заспокоїти бойові дії в Ємені, покращити зв’язки між двома суперниками та послабити ширшу напруженість на Близькому Сході.

Країни, які багато ворогували з моменту захоплення влади в Ірані шиїтськими ісламістами в 1979 році, розірвали дипвідносини у 2016-му. Але в березні 2023-го за сприяння Китаю домовилися про відновлення відносин.

Зазначимо, що Іран і Саудівська Аравія були серед шести країн, яким минулого місяця запропонували приєднатися до геополітичного блоку БРІКС. Наразі його членами є Росія, Китай, Індія, Бразилія та Південно-Африканська Республіка.

Новини за темою: ЄС створив новий санкційний режим проти Ірану
Читайте також:
Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі