USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ощадбанк та ПриватБанк збережуть пільгові тарифи на безготівкові платежі

Нацбанк підтримує збереження чинних ставок до кінця війни
Mastercard
Джерело: відкриті джерела

Державні Ощадбанк та ПриватБанк вирішили не підвищувати з 1 липня еквайрингову комісію для роздрібної торгівлі за приймання карткових платежів, незважаючи на підвищення тарифу interchange з боку платіжних систем. Про це повідомляє пресслужба банку.

Зазначається, що у випадку непониження платіжними системами рівня interchange протягом одного-двох місяців він все ж "перегляне своє рішення".

Останній раз банк відмовився підвищувати цю комісію у грудні 2022 року після того, як ставку interchange було вперше збільшено платіжними системами після повномасштабного вторгнення. На початку великої війни Ощадбанк взагалі на декілька місяців скасував цю комісію.

У ПриватБанку зазначили, що з початку липня для клієнтів продовжить діяти базовий тариф за прийом платежів з карток на рівні 1,3%.

"Збереження пільгового тарифу непросте для банку рішення, проте для нас соціальна відповідальність та підтримка українського бізнесу є головним пріоритетом. Пропонуємо підтримати нашу ініціативу і з боку міжнародних платіжних систем MasterCard і Visa та скасувати підвищення ставки interchange з 1 липня 2023 року, яке змушує банки збільшувати тарифи", – наголосив член правління ПриватБанку з питань малого та середнього бізнесу Євген Заіграєв.

MasterCard і Visa анонсували підвищення комісії за безготівкові платежі в Україні

Банки і платіжні системи з 1 липня підвищать комісію interchange за безготівкові платежі з 0,7% до 0,9%. Про це учасники ринку домовилися під час наради у Національному банку 26 червня.

Після підвищення interchange до 0,9% може зрости і комісія за еквайринг, яку стягують найбільші банки. У підсумку це може вплинути на підвищення цін у роздрібних мережах.

Водночас Нацбанк підтримує збереження чинних ставок до кінця війни, бо це "витримує баланс інтересів бізнесу та банків".

Натомість банки погрожують, що у разі незмінного interchange у 0,7% їм доведеться вводити комісії за обслуговування карток.

Новини за темою: ПриватБанк заявив, що купує долари будь-яких років випуску

Рішення про підвищення interchange набере чинності з 1 липня, однак його можуть відкорегувати після консультацій з НБУ, Мінекономіки та профільним комітетом Верховної Ради. Представники платіжних систем та найбільших банків пропонують провести відповідну зустріч після 3 липня.

Гроші за кредити

ПриватБанк автоматично списуватиме непогашені кредити. Це відбуватиметься при примусовому закритті рахунків. 

Відмова в обслуговуванні – це примусове закриття рахунку банком в односторонньому порядку. Після цього кошти з рахунку зазвичай або переказують на рахунок людини в іншому банку, або видаються йому готівкою через касу.

Якщо у клієнта ПриватБанку на момент розірвання відносин був непогашений кредит у цьому ж банк, то весь борг, що залишився, обов'язково спишуть з рахунку.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ