USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ПриватБанк заявив, що купує долари будь-яких років випуску

Також банк поновив операції з валютою у своїх терміналах самообслуговування
обмін валют
Джерело: відкриті джерела

ПриватБанк у всіх своїх відділеннях проводить обмін доларів будь-якого року випуску. Також у пресслужбі фінустанови зазначили, що обмінюють валюту, навіть, якщо купюри трохи пошкоджені.

"ПриватБанк здійснює валютно-обмінні операції в касах банку для фізичних осіб згідно з оновленими вимогами НБУ. Як повідомили в банку, за діючими нормами та правилами, всі банкноти без ознак підробки чи значного пошкодження придатні для операцій як купівлі, так і продажу, без жодних обмежень щодо року випуску банкнот іноземної валюти і їх номіналу", – йдеться у повідомленні.

Також у фінустанові нагадали, що з 20 червня ПриватБанк поновив операції з готівковою іноземною валютою через мережу терміналів самообслуговування, включаючи послугу поповнення карток, депозитних рахунків та купівлі валют.

Позиція НБУ

Голова Національного банку України Андрій Пишний заявляв, що регулятор не встановлював жодних обмежень щодо обміну валют на основі року випуску банкнот. 

Він наголосив, що нормативно-правовими актами НБУ прямо заборонено встановлювати будь-які подібні обмеження.

Про обмін старих купюр на нові

"Окремо хочу сказати про шахрайські пропозиції обміну 100 "білих" доларів на 90 "синіх" – це не просто грубе порушення, це – аморально і неприпустимо, особливо в умовах війни", – уточнив Пишний.

При цьому додав, що для унеможливлення подібних недоброчесних спекуляцій та мінімізації непорозуміння, Національний банк 20 червня ухвалив зміни до своєї нормативки – скасував визначення незначного зношення банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот.

"Це значить, що касир не може на око оцінювати справжність банкнот чи їх стан та відмовляти в здійсненні валютно-обмінної операції, бо йому здалося, що десь не співпадає малюнок чи не такий колір. Отже, ми повністю прибираємо людський чинник", – додав голова Нацбанку.

Штрафування фінустанов

Пишний зазначив, що до представників банків та небанківських установ донесено позицію НБУ і та у разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційну ознаку шахрайства. 

"Національний банк в залежності від рівня вчиненого правопорушення застосовуватиме заходи впливу, які передбачають і суттєві штраф у розмірі до 400 000 гривень для банків, які незабаром будуть збільшенні за суттєві порушення та у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи для небанківських установ", – зазначив Пишний.

Він звернувся до громадян із закликом не витрачати свої заощадження у спровокованій панікою гонитві за обміном валюти "білої" на "синю".

"Звертаюся до громадян: банкноти попередніх років випуску, які є законним платіжним засобом в іноземній державі, є дійсними, отже, ви можете обмінювати їх на гривні в будь-який час", – резюмував Пишний.

Дії Верховної Ради

20 червня у парламенті зареєстрували законопроєкт, який пропонує ввести адміністративну відповідальність за відмову або обмеження в здійсненні валютних операцій. Про це свідчить проєкт закону, опублікований на сайті Верховної Ради. 

Проєкт закону №9404 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій депутати зареєстрували у вівторок, 20 червня.

Наразі сам текст законопроєкту, пояснювальна записка та інші супровідні документи до нього відсутні.

Щодо ініціативи 

Останніми місяцями банки та пункти обміну валют масово відмовляються брати потерті та старі купюри долара та євро. За обмін таких купюр пропонують сплатити додаткову комісію до 30%.

Згодом Національний банк України роз’яснив ситуацію щодо обміну готівкової іноземної валюти. Зокрема, у регуляторі наголосили, що уповноважені установи можуть брати додаткову комісію лише за прийом банкнот, які мають значні пошкодження, або банкнот, які вилучено іноземною державою з обігу.

Раніше 

ПриватБанк з 29 травня призупинив прийом іноземної валюти у терміналах самообслуговування, проте 16 червня у банку повідомили, що з 22 червня послуга знову стане доступною.

Новини за темою: За 2022 рік українці безготівково оплатили покупок на 550 млрд гривень, – ПриватБанк

У Національному банку при цьому повідомили, що банкноти всіх номіналів доларів США залишаються законним платіжним засобом, ніхто не має права їх обмежувати, а уповноваженим установам забороняється встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної держави.

Читайте також:
Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
Понад 2,5 тис. помилок допустили компанії у фінансових звітах Понад 2,5 тис. помилок допустили компанії у фінансових звітах