USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Після перевірок Мінсоцполітики припинило виплати понад 140 тис. ВПО, – Жолнович

Був випадок, коли людина отримувала допомогу від держави майже рік і при цьому придбала Mercedes-Benz за 9,5 млн гривень
ВПО

ВПО в Полтаві показує фото свого зруйнованого будинку в Харкові

Джерело: Слово і діло

Міністерство соціальної політики України після перевірки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) припинило виплати понад 140 тис. особам, які не відповідають критеріям. Це зменшило видатки на 400 млн гривень на місяць, розповіла в інтервʼю Forbes міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Перевіряти ВПО стали після того, як в серпні Кабінет міністрів України вніс зміни в постанову про те, що людина, яка понад 30 днів перебуває за кордоном без поважних причин (лікування, відрядження тощо), втрачає право на виплати. За словами Жолнович, таких було близько 112 тис. осіб.

"Для бюджету це зменшило видатків орієнтовно на 400 млн гривень на місяць. Наразі така верифікація відбувається постійно", – пояснила очільниця Мінсоцполітики.

Також щомісяця відомство проводить перевірки щодо людей, які повернулися до свого постійного житла або мали власне житло.

"Таких було понад 12 тис. Ще 9,5 тис. виявили померлими і ще у 9 тис. 800 було здвоєння, тобто людина отримала виплати у кількох громадах. Ще в міністерстві зафіксували близько 250 осіб, які здійснили операції на суму понад 100 тис. гривень. Ще 80 осіб купили квартири чи земельні ділянки на понад 100 тис. гривень. Був випадок, коли людина отримувала допомогу від держави майже рік і при цьому придбала Mercedes-Benz G 63 AMG 2023 року, вартість якого понад 9,5 млн гривень", – розповіла Жолнович.

Скільки ВПО отримало допомогу?

За даними Мінсоцполітики, за весь час повномасштабної війни допомогу як ВПО отримали 5 млн осіб. Це одна з найбільших програм міністерства. У 2022 році допомогу отримали понад 1,8 млн осіб, на що з держбюджету виділили 57 млрд гривень. На наступний рік орієнтовно така ж сума.

Новини за темою: Як війна вплинула на сімейне життя українських жінок

"Допомога ВПО призначалася безстроково. Достатньою підставою для її отримання був сам факт внутрішнього переміщення, засвідчений довідкою про взяття на облік ВПО", – додала урядовиця.

Виплати ВПО

Кабінет міністрів передбачив можливість проходження ідентифікації одержувачів пенсійних і соціальних виплат із числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) віддалено. Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram.

На засіданні у вівторок, 8 серпня, уряд ухвалив рішення щодо можливості проходження ідентифікації одержувачів пенсійних і соціальних виплат, яких узято на облік як ВПО, двома способами:

  • за допомогою відеоконференцзв'язку;
  • в дипломатичному представництві або консульській установі для тих, хто перебуває за кордоном.

Також Кабмін визначив, що Ощадбанк продовжить виплати таким ВПО до кінця поточного року і без додаткового проходження ідентифікації.

Новини за темою: Уряд дозволив віддалену ідентифікацію ВПО для отримання пенсій та інших виплат
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням