USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Верещук розповіла, кому скасовують виплати ВПО

Кошти не отримуватимуть ті, хто перебуває за кордоном довше аніж 30 календарних днів без обґрунтованих причин
Верещук

Віцепремʼєрка, міністерка з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук

Джерело: Офіс Президента

Виплати втратять українці, які за визначенням не є внутрішньо переміщеними особами, зокрема, ті, хто виїхали за кордон. Про це в інтервʼю "Радіо Свобода" розповіла віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. 

За її словами, гроші не отримуватимуть ті, хто перебуває за кордоном довше аніж 30 календарних днів без обґрунтованих причин.

"Ті, хто виїхали за кордон не на стажування, не на лікування, а на проживання. Які живуть там два-три-чотири місяці, подалися на виплати там, в їхні соціальні служби і отримали цей тимчасовий захист. Вони, звичайно, не є внутрішньо переміщеними особами", – пояснила Верещук.

Також без виплат залишаться люди, які повернулися на своє місце проживання. Ці зміни запрацювали з 1 серпня.

А вже з 1 вересня виплати припинять ще деяким категоріям ВПО, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

"Якщо людина отримує 100 тисяч гривень зарплати, а у нас є такі зарплати, якщо людина отримує навіть 50 тисяч гривень зарплати, їй не потрібні 2 тисячі гривень від держави. Будьмо щирі", – сказала урядовиця.

Верифікацію ВПО, за словами Ірини Верещук, Мінфін і Мінсоц розпочали 1 серпня і вже є перші результати. Зокрема, виявилося, що 10 тисяч осіб, які вважаються за померлих, отримують виплати.

Скільки в Україні ВПО?

Загалом в Україні обліковані 4,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Але реальна цифра майже 7 мільйонів.

"Є такі, які просто не звертались за довідкою. З них, з тих 4,9 мільйона, 2,6 мільйона – це ті, хто отримують виплати щомісяця. От уже майже півтора року. 2 і 3 тисячі, ви знаєте цю суму", – розповіла міністерка.

На запитання, чи планують підвищувати виплати ВПО, Ірина Верещук відповіла, що спершу збираються навести порядок, щоб зрозуміти, який є резерв. А для фінансування ВПО цьогоріч необхідно 72 мільярди.

Виплати ВПО

Кабінет міністрів передбачив можливість проходження ідентифікації одержувачів пенсійних і соціальних виплат із числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) віддалено. Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram.

На засіданні у вівторок, 8 серпня, уряд ухвалив рішення щодо можливості проходження ідентифікації одержувачів пенсійних і соціальних виплат, яких узято на облік як ВПО, двома способами:

  • за допомогою відеоконференцзв'язку;
  • в дипломатичному представництві або консульській установі для тих, хто перебуває за кордоном.

Також Кабмін визначив, що Ощадбанк продовжить виплати таким ВПО до кінця поточного року і без додаткового проходження ідентифікації.

Новини за темою: Безпека, житло та діти: Що змушує українок лишатися за кордоном, пояснює Паніотто
Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень