USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні декілька тисяч громадян помилково отримують виплати ВПО. Їх скасують: Хто лишиться без грошової допомоги?

Наразі виплати для переселенців отримують 2 млн 600 тисяч осіб, з них майже 180 тисяч – помилково
виплати

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що після проведення верифікації виявили близько 180 тисяч українців, які помилково отримують допомогу як ВПО. Про це вона повідомила в ефірі телемарафону. 

"Те, що мені відомо зараз станом на сьогодні: 109 тисяч постійно перебувають за кордоном, проживають там і отримують виплати там, і отримують виплати як внутрішньо переміщені особи", – сказала Верещук.

Ще майже 10 тисяч людей значаться в реєстрах РАЦСу як померлі, але на них і далі отримують виплати.

Крім того, під час верифікації виявили помилки в реєстрах: близько 60 тисяч родин помилково отримують подвійну допомогу для дітей, тобто двоє членів родини, наприклад, батько і мати, подали на виплати для тих самих дітей.

Верещук наголосила, що наразі ці помилки виправляють і з 1 вересня тим, хто помилково отримує допомогу від держави, виплати припинять. 

"Звичайно завтра і надалі можуть бути різні ситуації: система може помилково комусь відключити виплати. Я дуже прошу звертатися: 1548 – гаряча лінія. Ми чекаємо і кожному будемо допомагати, якщо були виявлені помилки, повернути виплати", – додала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

При цьому відзначила, що наразі виплати для переселенців отримують 2 млн 600 тисяч осіб.

Додамо, що з 1 вересня почне діяти низка підстав, за яких ВПО позбавлятимуть щомісячної допомоги від держави на проживання. Кому не продовжать виплати – розповідаємо тут.

Решті внутрішньо переміщених осіб автоматично продовжили виплати до кінця січня 2024-го. Винятком є громадяни, які на той момент перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин; фактично повернулися до покинутого місця проживання; відбувають покарання у місцях позбавлення волі; були засуджені за злочини проти основ нацбезпеки України.

Тим ВПО, які вперше звертаються за допомогою, виплати також призначатимуть на шість місяців.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень