USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

П’ять країн ЄС не дійшли згоди щодо продовження заборони агроімпорту з України

Зокрема, є проблеми з Болгарією
зернові переговори

Ілюстративне фото

Джерело: Міністерство оборони Туреччини

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус розповів про проблеми з Болгарією у контексті підтримки продовження заборони ЄС на агроімпорт з України після 15 вересня. Про це чиновник сказав в ефірі радіостанції RMF FM.

Так, Телус заявив про підсумки зустрічі в іспанському місті Кордова п'яти керівників міністерств сільського господарства сусідніх з Україною країн. За словами політика, п'ять країн хочуть, щоб список Євросоюзу щодо заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України був "гнучким".

"Ідея полягає в тому, що продукт може бути вилучений зі списку, якщо його імпорт є бажаним, або ж може бути доданий новий продукт у разі надмірного імпорту. Гнучкий список звучить добре, але він відкриває поле для торгу. Це означає, що п'ять країн вже не можуть твердо стояти за списком ЄС наразі заборонених чотирьох продуктів, до якого входять пшениця, кукурудза, насіння соняшнику та ріпаку", – пояснив Телус.

І додав, що "є невелика проблема з Болгарією". Адже країна хоче, щоб насіння соняшнику вилучили зі списку, оскільки болгарські переробники потребують його імпорту з України. Натомість у Болгарії хотіли б включити до списку "сухе молоко".

Домовленості ще тривають

Разом з тим польський міністр визнав, що домовленості з цього питання ще тривають. І Польща своєю чергою хоче включити до списку малину або мед. Невідомо також, чи всі інші країни-сусіди України – у разі негативного рішення Єврокомісії – також запровадять односторонні заборони, як планує зробити Польща.

Політик каже, що лише Угорщина "дуже рішуче заявляє, що запровадить таку заборону разом з Польщею", тоді як словаки "серйозно думають про це".

Телус також додав, що не чув в Кордові на зустрічі міністрів сільського господарства країн Європейського Союзу різко негативних думок від міністрів сільського господарства ЄС щодо продовження заборони. За його словами, Франція говорить "дуже розсудливо" про необхідність побудови "інструменту на майбутнє, тому що Україна залишиться надовго".

Натомість Телус визнав, що чув, нібито голова ЄК Урсула фон дер Ляєн пообіцяла Україні, що не погодиться на продовження заборони.

Що відбувається навколо заборони на ввезення української агропродукції?

Днями на засіданні комітету Європейського парламенту з сільського господарства єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський уточнив, що заборону на ввезення українського зерна в п’ять сусідніх з Україною країн, яка закінчується 15 вересня, варто продовжити, інакше це призведе до великої втрати для їхніх виробників.

"Це проблема на 100% через нічим не спровоковану російську агресію. Після її початку Чорноморський маршрут, який був головним для України, виявився заблокованим", – зазначив Войцеховський і додав, що до початку повномасштабного вторгнення Росії експорт сільгосппродукції з України до ЄС становив 7 млрд євро.

Після вторгнення він зріс на 6 млрд євро. З цього зростання близько 5 млрд євро припадає на п’ять сусідніх країн, що викликає шок на їхніх ринках.

В Євросоюзі вже пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Новини за темою: Ряд країн ЄС хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року
Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України