USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ряд країн ЄС хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року

Заборону наразі хочуть продовжити Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина підтримують продовження заборони ЄС на імпорт українського зерна до цих країн до кінця року. Таку заяву зробив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, пише Reuters

"Ми підтримуємо заборону на імпорт до наших країн (Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини, - ред.) до кінця року. Я хочу сказати, що навіть якщо це не вдасться, деякі країни запровадять свої власні обмеження. Наша декларація чітка", - заявив Телус.

Ба більше, міністри сільського господарства пʼяти країн також погоджуються з тим, що вони підтримують субсидії на транзит зерна і хочуть, щоб до списку заборон на імпорт були додані й інші продукти, такі як малина у випадку Польщі, повідомив польський міністр.

Що відомо про заборони?

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини. Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС.

паралельно з цим Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Тоді голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

Вже у липні Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія й Словаччина просили ЄС продовжити заборону на ввезення українського зерна і після 15 вересня. А Телус заявив, що Польща припускає запровадження односторонньої заборони на імпорт українського зерна, у разі необхідності, після 15 вересня.

Втом, в ЄС вже пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України