USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Парламент Ізраїлю остаточно схвалив судову реформу, яка спричинила багатотисячні протести

Закон пройшов завдяки підтримці 64-х депутатів коаліції
кнесет израиля
Джерело: відкриті джерела

Парламент Ізраїлю (Кнесет) схвалив законопроєкт, який обмежить можливість суддів скасовувати рішення та призначення уряду. Цей крок є частиною ширшого плану керівної коаліції премʼєр-міністра Беньяміна Нетаньягу щодо обмеження повноважень судової влади, пише Bloomberg.

56 депутатів з опозиції залишили пленум на знак протесту і не були присутні на голосуванні. Втім, закон пройшов завдяки підтримці 64-х депутатів коаліції.

В останній момент за реформу виступив навіть міністр оборони країни Йоав Галант, якого опозиція називала "голосом розуму".

Міністр юстиції Ярів Левін заявив, що, проголосувавши за судову реформу, парламентарі зробили "перший крок в історичному процесі виправлення судової системи та відновлення повноважень, які протягом багатьох років були відібрані в уряду та Кнесету".

Судова реформа в Ізраїлі

В країні вважають, що судова реформа, яка, по суті, означає повну концентрацію влади в руках уряду, ускладнить відносини Ізраїлю із західними партнерами та відлякає міжнародних інвесторів.

Мета судової реформи – обмежити повноваження Верховного суду, який в Ізраїлі, що не має Конституції, виконує функції стримування виконавчої та законодавчої влади. Поправки передбачають, що будь-яке вето Верховного суду може бути подолано простою парламентською більшістю в 61 голос. Іншими словами, правляча коаліція, яка якраз і має більшість крісел у Кнесеті, тепер зможе завжди обходити заборони судової влади і безперешкодно ухвалювати або скасовувати будь-які закони.

Протести в Ізраїлі 

Наприкінці березня десятки тисяч ізраїльтян виходили на протести через судову реформу. Також вони виступали проти звільнення міністра оборони Йоава Галанта.

Галант був першим високопоставленим членом керівної партії "Лікуд", який виступив проти реформи, заявивши, що глибокі розбіжності загрожують послабити армію.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела