USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Нетаньягу погодився відкласти судову реформу на тлі масштабних протестів в Ізраїлі, – TJP

Опозиція вважає, що запропонована реформа призведе до послаблення демократії у країні
протести в Ізраїлі _1
Джерело: The Associated Press

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу погодився відкласти ухвалення закону про судову реформу, яка спричинила масові протести. Про це заявили в політичному русі Оцма Єгудіт, пише Jerusalem Post.

Закон про судову реформу попередньо буде відкладено до літа.

Раніше

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці міст по всій країні ввечері 26 березня після того, як прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу звільнив міністра оборони за те, що він оскаржив план глави уряду Ізраїлю щодо реформування судової системи, пише Associated Press.

Учасники протесту в Тель-Авіві заблокували магістраль і запалили великі багаття у той час, коли поліція вела бійки з протестувальниками, які зібралися біля приватного будинку Нетаньягу в Єрусалимі.

Звільнення міністра оборони Йоава Галланта сигналізує про те, що прем’єр-міністр і його союзники цього тижня готуються виконати свій план щодо впровадження судової реформи, зазначає AP.

Що сталось? 

Галлант був першим високопоставленим членом керівної партії Лікуд, який виступив проти реформи, заявивши, що глибокі розбіжності загрожують послабити армію.

Міністерка інформації Галіт Дістал Атбарян сказала, що Нетаньягу викликав Галланта до себе в офіс і заявив, що він "більше не вірить йому і тому його звільняють".

Лідер опозиції Яір Лапід зазначив, що звільнення Галланта "шкодить національній безпеці та ігнорує попередження всіх чиновників оборони". Генеральний консул Ізраїлю в Нью-Йорку Ассаф Замір подав у відставку на знак протесту.

Цього тижня уряд Нетаньягу готується до голосування в парламенті щодо центрального закону судової реформи, яка покликана надати обраному уряду вирішальний вплив на вибір суддів і обмежити можливість Верховного суду ухвалювати рішення проти виконавчої влади або скасовувати закони.

Що не так з судовою реформою? 

Реформа судової системи, яку було оголошено 4 січня, викликала найбільшу політичну кризу в Ізраїлі за останні роки та викликала масові протести по всій країні. Загроза серйозних економічних наслідків у проведенні реформи також визвала стурбованість за кордоном.

Учасники протестів кажуть, що заплановані реформи, які вже проходять через парламент, політизують судову систему і можуть призвести до авторитарного уряду.

За словами опозиції, запропонована реформа призведе до послаблення демократії у країні. 

Новини за темою: У Франції знову спалахнули протести: На мітинги вийшло майже 800 тисяч людей, є постраждалі через сутички

Натомість глава уряду Беньямін Нетаньягу зазначив, що реформи спрямовані на те, щоб припинити перевищення судами своїх повноважень і що за них проголосувала ізраїльська громадськість на останніх виборах.

Це питання спричинило глибокий розкол в ізраїльському суспільстві та спонукало до того, що резервісти – кістяк ізраїльської армії – погрожували відмовитися служити, щоб продемонструвати свою опозицію.

Так, десятки резервних пілотів винищувачів елітної ескадрильї ВПС Ізраїлю заявили, що не з’являться на навчання. Пізніше вони все ж погодилися провести переговори зі своїми командирами.

Читайте також:
Польські фермери блокуватимуть кордон з Німеччиною Польські фермери блокуватимуть кордон з Німеччиною
Єврокомісія погодилася на одну з вимог польських протестувальників, - Туск Єврокомісія погодилася на одну з вимог польських протестувальників, - Туск
Із Сектора Гази евакуювали 59 українців Із Сектора Гази евакуювали 59 українців
В ЄС готові піти на поступки, щоб зупинити протести фермерів в європейських країнах В ЄС готові піти на поступки, щоб зупинити протести фермерів в європейських країнах