USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Офіс президента рухається до зустрічі Зеленського та Орбана

Єрмак зазначив, що раніше такі контакти не вдавалися
Зеленський й Орбан
Зеленський й Орбан
Джерело: відкриті джерела

Офіс президента рухається до зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Це і буде основним завданням під час зустрічі глави ОП Андрія Єрмака з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою з міністром Сійярто 29 січня в Ужгороді, сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" глава ОП.

"Ми домовилися провести стільки годин, скільки потрібно, щоб проговорити всі питання та дійти розуміння, коли, де і з якими потенційними домовленостями може відбутися зустріч між президентом України та прем'єр-міністром Угорщини. І з Дмитром Кулебою хочемо пройтися всім спектром питань – їх у нас багато. Угорщина – наш сусід, яка є членом Європейського Союзу та НАТО. Тому маємо розмовляти й налагодити конструктивний діалог", – прокоментував Єрмак.

Політик додав, що раніше такі контакти не вдавалися. А нині змінилася позиція Угорщини.

"Скажімо так: це, напевно, все-таки результати двох років війни, і результати нашого просування до ЄС, зближення з НАТО, багато факторів. Мені здається, що взагалі у світі поважають сильних, хто поважає сам себе, і тих, у кому бачать перспективу. Я вважаю, що Україна – на жаль, внаслідок цієї трагічної війни, але на багато десятиліть, століть показала усьому світу, що ми сильні і такими будемо завжди. Багато хто говорить – амбітні, мені це слово також подобається", – зауважив глава ОП.

Угорщина й Україна

Європейська комісія готова піти на поступки Угорщині в деяких питаннях, щоб домогтися розблокування підтримки для України в розмірі 50 млрд євро, пише Financial Times.

За даними джерел, щоб переконати прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зняти вето, Єврокомісія готова надати Будапешту право у 2025 році оцінити, чи потребує Україна все ще грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС.

Видання зазначає, що фактично це означає, що Орбан отримає право накласти вето на допомогу Україні 2025 року.

Новини за темою: Європарламент хоче оголосити недовіру Єврокомісії через розмороження 10 млрд євро для Угорщини, – Ауштрявічюс

До того ж Єврокомісія нібито не проти, щоб були щорічні перевірки допомоги і щоб додали пункт про "екстрене гальмування", згідно з яким будь-яка країна може винести серйозні занепокоєння щодо виплат Україні на обговорення на саміті лідерів країн – членів ЄС. Однак це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето.

Угорське джерело зі свого боку вважає, що, найімовірніше, цього буде достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето. За його даними, Будапешт налаштований на переговори.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський