USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС готовий піти на поступки Орбану, щоб розблокувати допомогу Україні, - FT

Зокрема, Єврокомісія готова надати Будапешту право у 2025 році оцінити, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги ЄС
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія готова піти на поступки Угорщині в деяких питаннях, щоб домогтися розблокування підтримки для України в розмірі 50 млрд євро, пише Financial Times.

За даними джерел, щоб переконати прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зняти вето, Єврокомісія готова надати Будапешту право у 2025 році оцінити, чи потребує Україна все ще грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС.

Видання зазначає, що фактично це означає, що Орбан отримає право накласти вето на допомогу Україні 2025 року.

До того ж Єврокомісія нібито не проти, щоб були щорічні перевірки допомоги, і щоб додали пункт про "екстрене гальмування", згідно з яким будь-яка країна може винести серйозні занепокоєння щодо виплат Україні на обговорення на саміті лідерів країн-членів ЄС. Однак це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето.

Угорське джерело зі свого боку вважає, що, найімовірніше, цього буде достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето. За його даними, Будапешт налаштований на переговори.

Новини за темою: Німеччина сподівається, що Україна отримає 50 млрд євро від ЄС, попри позицію Угорщини, – Bloomberg

Видання пише, що поступки Угорщини є кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, які вимагають більш складних механізмів в обхід Будапешта.

Серед них, зокрема, продовження наявного кредитування на один рік, залучення загального боргу, забезпеченого національними гарантіями, або створення спеціального фінансового механізму для виплати грантів.

Усі ці варіанти можуть бути реалізовані без участі Угорщини, але вони є більш дорогими і потребують більше часу для створення та виділення коштів Україні.

Тим часом Київ наполягає на необхідності отримати допомогу не пізніше березня, щоб уникнути необхідності вдаватися до друкування грошей для фінансування витрат.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄК працює над альтернативними рішеннями щодо допомоги Україні, на випадок, якщо між всіма 27 країнами ЄС не вдасться дійти згоди щодо запропонованого пакету фінансування в розмірі 50 млрд євро.

За її словами, метою є забезпечення одностайної згоди 27 країн-членів на саміті, який має відбутися 1 лютого.

Ми повідомляли, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні в 50 млрд євро. Тоді зазначалося, що "Мегапакет фіндопомоги" не відхилили, а відклали.

 
Читайте також:
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні