USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Європарламент хоче оголосити недовіру Єврокомісії через розмороження 10 млрд євро для Угорщини, – Ауштрявічюс

Євродепутат від Литви стверджує, що про таке рішення Єврокомісії не попередили й країни – члени ЄС
Пятрас Ауштрявічюс
Пятрас Ауштрявічюс
Джерело: відкриті джерела

Євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс заявив, що у Європейському парламенті ініціювали збір підписів про оголошення недовіри Єврокомісії через розмороження 10 мільярдів євро Угорщині напередодні "українського" саміту ЄС. Про це політик сказав в інтерв’ю Delfi.

Євродепутат вважає, що розмороження коштів стало "платою" Євросоюзу за рішення Угорщини не блокувати схвалення початку переговорів про вступ України до ЄС.

"Комісія, за моєю оцінкою, зробила помилку. Якщо треба було робити це розморожування, треба було робити раніше. Я не бачив жодного аналітичного паперу з боку Єврокомісії, на ґрунті чого було розморзили кошти", – припустив Ауштрявічюс.

Політик стверджує, що про таке рішення Єврокомісії не попередили й країни – члени ЄС.

"Отже, рішення політичне, а отже, ризик приймає хто? Фон дер Ляєн. Тому деякі мої колеги в Європарламенті вже почали ініціативний процес – збирають підписи щодо недовіри ЄК", – додав чиновник.

Ауштрявічюс вважає, в цій ситуації Віктор Орбан "здається у виграші":

"Диктує умови і є тим, хто починає й закінчує процес. Але за це Угорщина заплатить велику ціну, тому що недовіра до Орбана ще більше зросла".

Новини за темою: ЄС може позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити допомогу Україні

ЄС планує надати Україні 20 млрд євро в обхід вето Угорщини

Євросоюз готує резервний план на суму до 20 мільярдів євро для України, який обходить вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Такий механізм можуть застосувати, якщо не вдасться подолати позицію Угорщини на саміті 1 лютого.

Ця схема передбачатиме надання державами-учасницями гарантій до бюджету ЄС, що дасть змогу Європейській комісії запозичувати в інтересах Києва до 20 мільярдів євро на ринках капіталу. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточна сума буде визначена відповідно до потреб України.

Схема на кшталт структури, яку використовували 2020 року, коли Єврокомісія надала до 100 мільярдів євро фінансування країнам Євросоюзу під час пандемії COVID-19.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України