USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Норвегія заявила, що готова закрити єдиний КПП на кордоні з Росією

Країна може піти за прикладом Фінляндії
КПП Норвегія
Джерело: відкриті джерела

Норвегія заявила про готовність зупинити роботу єдиного КПП на кордоні з Росією. Таку думку озвучив прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре, повідомило норвезьке видання TV2.

"Якщо це буде необхідно", – сказав Йонас Гар Стьоре на запитання про закриття кордонів із Росією. 

При цьому додав, що вони уважно стежать за ситуацією як у Фінляндії, так і в Естонії.

Ситуація на фінсько-російському кордоні

Як повідомляє ЗМІ, впродовж листопада кордон із Росії до Фінляндії перетнули більше ніж 600 осіб, які не мали дійсних проїзних документів до ЄС. Через це фінська влада звинуватила Росію у тому, що "вона навмисно дозволяє в'їжджати в країну шукачам притулку без документів". Мовляв, Росія хоче помститись за вступ країни в НАТО і спрямовує потік біженців.

Тоді ж, на початку листопада, Фінляндія вирішила зупинити роботу чотирьох із дев'яти прикордонних пунктів пропуску Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Нірала.

Втім, у Кремлі ці звинувачення відразу заперечили.

Натомість у МЗС Фінляндії наголосили, що мають докази того, що влада РФ сприяє перевезенню біженців до фінсько-російського кордону. Тому за необхідності Гельсінкі можуть і зовсім закрити кордон, заявила міністерка закордонних справ Еліна Валтонен.

А вже 22 листопада країна оголосила, що закриває практично всі прикордонні переходи з Росією через потік недокументованих шукачів притулку. Відкритим залишається лише один пункт пропуску – "Рая-Йоосепі", і саме там прийматимуться заяви про надання притулку.

"Ми закриємо кордони з опівночі в п'ятницю", – заявив прем'єр-міністр Петтері Орпо на пресконференції напередодні.

Ситуація на кордоні Росії та Естонії

Очільник МВС Естонії Лаурі Лаанеметс слідом за Фінляндією звинуватив Росію у веденні гібридної війни. Яка, на його думку, полягає у тому, що мігрантам допомагають дістатись до естонсько-російського кордону, аби підірвати безпеку і створювати заворушення. 

Зокрема, національний мовник країни ERR повідомив, що з четверга 75 мігрантів, переважно з Сирії та Сомалі, намагались перетнути кордон через перехід у Нарві. Жоден із мігрантів не попросив притулку і їх повернули назад. 

В країні уточнили, що Естонія, як і Фінляндія, підготувалась до можливого закриття кордонів з Росією, якщо "міграційний тиск з боку Росії посилиться".

Як реагують у Росії?

Речниця МЗС Росії Марія Захарова вже висловилась щодо заборони росіянам в'їзду до країн Євросоюзу. В інтерв'ю газеті "Известия" вона назвала дану ситуацію "вираженням нових ліній розмежування в Європі, яке нічого не вирішує. Навпаки, це лише створює нові проблеми". 

Позиція інших країн ЄС

Раніше ми писали, що Єврокомісія підтвердила, що громадянам Росії заборонений в'їзд до країн Євросоюзу на легкових автомобілях, зареєстрованих у РФ. Через санкції це розцінюється як заборонений імпорт, тому транспорт підпадає під конфіскацію. Також росіянам заборонено ввозити з собою косметику, ноутбуки, телефони, дорогоцінне каміння та інші речі. 

Згодом з'явилася інформація, що Фінляндія забороняє в'їзд в країну автомобілям із російськими номерами. Зазначалося також, що легкові автомобілі з російськими номерами повинні бути вивезені з Фінляндії протягом шести місяців, тобто до 16 березня 2024 року.

Пізніше стало відомо, що в уряді Латвії готують проєкт щодо заборони залишатися у країні автомобілям, які зареєстровані в Росії або Білорусі. Так, проєкт закону передбачає, що автомобілям з реєстрацією у Росії та Білорусі заборонять перебування у Латвії з можливістю виїхати протягом трьох місяців після того, як рішення набуде чинності, або ж перереєструвати їх у Латвії. 

Подібні рішення ухвалили і низка інших країн, зокрема і ті, що межують із РФ.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму