USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Не поставили армії зброю: Громадська рада просить НАБУ розібратися з конторами

За даними ЗМІ, також у Національне антикорупційне бюро України подали заяву про злочин щодо двох компаній
ЗСУ
Ілюстративне фото
Джерело: Генштаб ЗСУ

Громадська антикорупційна рада при Міністерстві оборони України просить Національне антикорупційне бюро України розібратися з двома компаніями, які зірвали поставки зброї: польською Alfa Sp z o.o. і ТОВ "Львівський арсенал". Про це стало відомо з заяви голови Громадської ради Євгена Грушовця до директора НАБУ Семена Кривоноса, з якою ознайомилася "Українська правда".

За інформацією ЗМІ, до поля зору Громадської ради потрапили декілька ризикованих контрагентів з ознаками корупційних ризиків та недоброчесності.

"Alfa займається неспеціалізованою гуртовою торгівлею, не має податкової звітності й фігурує у кримінальному провадженні за фактом постачання неякісної амуніції. Однак компанія уклала договори з Міноборони, за якими виникла заборгованість на суму майже 95,6 млн євро. А "Львівський Арсенал" спеціалізується на професійній, науковій і технічній діяльності, але уклав контракт із відомством і не поставив жодного снаряда й спеціального транспортного засобу для армії. За цим контрактом зараз розглядають судову справу за позовами на загальну суму понад 1,5 млрд гривень", – йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними УП, також у НАБУ подали заяву про злочин щодо двох згаданих компаній, тож Бюро зобов'язане відкрити відповідне провадження.

Скандали із закупівлями

Влітку в Міністерстві оборони України визнали "незначні" недоліки з куртками та штанами з військової форми, за які відомство наперед заплатило мільйони гривень. Про це стало відомо 23 серпня під час засідання антикорупційного комітету при Верховній Раді України, пише hromadske.

За інформацією журналістів, на засідання, яке збирали для обговорення розслідування, ймовірно, неякісної військової форми, не прийшов міністр оборони Олексій Резніков, якого запросили парламентарі. Натомість був його заступник Денис Шарапов.

"Чиновник визнав "незначні" недоліки з військовою формою. Про них, мовляв, повідомили командуванню тилу, і як виняток воно прийняло одяг. Йдеться про те, що частина товару була без необхідних бирок, або був неправильно вказаний розмір", – повідомляє видання.

Новини за темою: У Міноборони відреагували на інформацію ЗМІ про "розкрадання" західної зброї в Україні

Разом з тим у Міністерстві оборони України сказали, що не здійснювали закупівлю форми для підрозділу ТрО Збройних сил України, щодо якої проводиться розслідування. Коментар оприлюднили на сайті відомства.

Так, за матеріалами слідства, у 2022 році між військовою частиною та швейною фабрикою уклали договори на поставку форменого одягу для військовослужбовців.

"Підрозділи Міністерства оборони до процесу закупівлі, визначення потреби, пошуку виконавця, укладання договору та супроводу виконання технічних умов не залучали. Зі свого боку акцентуємо, що у відомстві сповідується нульова толерантність до корупції. Міноборони у всіх випадках антикорупційних дій правоохоронних органів забезпечує всебічне сприяння досудовому розслідуванню та проводить відповідні внутрішні перевірки", – зазначається у повідомленні.

Ще про корупційні скандали читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням