USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Скандал із закупівлями: Міноборони визнало деякі недоліки з військовою формою за мільйони гривень

Глава міністерства на обговорення розслідування не прийшов, а був його заступник
форма ЗСУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві оборони України визнали "незначні" недоліки з куртками та штанами з військової форми, за які відомство наперед заплатило мільйони гривень. Про це стало відомо 23 серпня під час засідання антикорупційного комітету при Верховній Раді України, пише hromadske.

За інформацією журналістів, на засідання, яке збирали для обговорення розслідування, ймовірно, неякісної військової форми, не прийшов міністр оборони Олексій Резніков, якого запросили парламентарі. Натомість був його заступник Денис Шарапов.

"Чиновник визнав "незначні" недоліки з військовою формою. Про них, мовляв, повідомили командуванню тилу, і як виняток воно прийняло одяг. Йдеться про те, що частина товару була без необхідних бирок, або був неправильно вказаний розмір", – повідомляє видання.

Водночас у Шарапова уточнили, чи перевіряло відомство турецьку фірму Vector avia hava araçlari, перед тим як укладати з ними угоду. Посадовець стверджує, що так.

"Передбачаю, що перевірка була, нічого не знайшли. У мене є документи, які можу надати для підтвердження. Зауважень щодо якості товару немає", – додав посадовець.

Новини за темою: У Міноборони відреагували на інформацію ЗМІ про "розкрадання" західної зброї в Україні

Не оминув цей скандал і народний депутат Ярослав Железняк, який активно висловився з цього приводу.

"Уже в ході засідання комітету виявилося, що інвойси (накладні, – ред.), в тому числі які публікував Ніколов, – справжні турецькі інвойси. Що і треба було довести", – сказав нардеп.

Що ж це за історія з формою?

На початку серпня журналісти з’ясували, як ціна військового екіпірування для Міноборони у 2022 році збільшилася утричі під час доправлення. Про це йдеться у розслідуванні ZN.UA.

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу. За даними джерел ZN.UA, ця фірма лише у жовтні – грудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн доларів і 202 тис. штанів на 13 млн доларів. 

Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

Новини за темою: Українські компанії отримали мільярди коштів на зброю, але не виконали поставки і вивели кошти з країни, – ЗМІ

Схожа історія з закупівлями

У Міністерстві оборони України не здійснювали закупівлю форми для підрозділу ТрО Збройних сил України, щодо якої проводиться розслідування. Коментар оприлюднили на сайті відомства.

Так, за матеріалами слідства, у 2022 році між військовою частиною та швейною фабрикою уклали договори на поставку форменого одягу для військовослужбовців.

"Підрозділи Міністерства оборони до процесу закупівлі: визначення потреби, пошуку виконавця, укладання договору та супроводу виконання технічних умов не залучали. Зі свого боку наголошуємо, що у відомстві сповідується нульова толерантність до корупції. Міноборони у всіх випадках антикорупційних дій правоохоронних органів забезпечує всебічне сприяння досудовому розслідуванню та проводить відповідні внутрішні перевірки", – йдеться у повідомленні.

Ще про корупційні скандали читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали