USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 3 5 1 0 (+1210)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Міноборони заявило, що непричетне до закупівлі неякісної форми для ЗСУ

У відомстві кажуть, що сповідують нульову толерантність до корупції
ЗСУ
Захисники України
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

У Міністерстві оборони України не здійснювали закупівлю форми для підрозділу ТрО Збройних сил України, щодо якої проводиться розслідування. Коментар оприлюднили на сайті відомства.

Так, за матеріалами слідства, у 2022 році між військовою частиною та швейною фабрикою уклали договори на поставку форменого одягу для військовослужбовців.

"Підрозділи Міністерства оборони до процесу закупівлі: визначення потреби, пошуку виконавця, укладання договору та супроводу виконання технічних умов не залучали. Зі свого боку наголошуємо, що у відомстві сповідується нульова толерантність до корупції. Міноборони у всіх випадках антикорупційних дій правоохоронних органів забезпечує всебічне сприяння досудовому розслідуванню та проводить відповідні внутрішні перевірки", – йдеться у повідомленні.

У міністерстві відзначили, що згідно із законом, особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

З чого все почалося?

11 серпня правоохоронці повідомили про підозру директорові підрядної організації, яка надала неякісну військову форму на понад 35 мільйонів гривень. Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

З переможцем державних закупівель уклали три прямих договори – він мав поставити формений одяг на суму понад 35 мільйонів гривень, що і зробив.

Однак під час проведення лабораторних досліджень експерти встановили, що військова форма не відповідає технічним умовам і її не можна використовувати за цільовим призначенням.

Схожа історія з закупівлями

Також днями журналісти з’ясували, як ціна військового екіпірування для Міноборони у 2022 році збільшилася утричі під час доправлення. Про це йдеться у розслідуванні ZN.UA.

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу. За даними джерел ZN.UA, ця фірма лише у жовтні – грудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн доларів і 202 тис. штанів на 13 млн доларів. 

Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

Новини за темою: Українські компанії отримали мільярди коштів на зброю, але не виконали поставки і вивели кошти з країни, – ЗМІ

Корупційні скандали

Зокрема, у січні в мережі з'явилися публікації документів Міноборони, за якими відомство закуповувало продукти вдвічі-втричі вищі за ринкові. Унаслідок кількох розкритих злочинних схем деяких чиновників було звільнено, а кільком особам висунули обвинувачення і навіть обрали запобіжний захід у вигляді арешту.

Пізніше Олексій Резніков пообіцяв проведення внутрішньої перевірки та покарання винних і реформувати систему харчування в армії.

Також відомство оприлюднило додатки до договорів про вартість послуг з організації харчування ЗСУ, а також ціни на продукти в каталозі, які закуповують постачальники.

Крім того, повідомлялося, що правоохоронці оголосили підозру посадовцю Міністерства оборони України, оскільки вважають його причетним до розкрадання 5 млн гривень під час будівництва казарм для ЗСУ.

Читайте також:
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Експосадовець Міноборони привласнив майже мільйон гривень з будівництва військового об'єкта Експосадовець Міноборони привласнив майже мільйон гривень з будівництва військового об'єкта
ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині
Окупанти захопили село Прогрес на Донеччині, – DeepState Окупанти захопили село Прогрес на Донеччині, – DeepState