USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Науковці встановили максимальну температуру, яку може витримати організм людини

Піт людини виступає основним засобом регулювання температури, але в певних обставинах він вже не випаровується через шкіру
кияни
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Вчені з’ясували, що здорова молода людина може померти, витримавши шість годин тепла при 35°C в поєднанні зі 100% вологості. Проте нові дослідження свідчать про те, що цей поріг може бути навіть нижчим, пише Science Alert.

Науковці зазначають, що піт людини виступає основним засобом регулювання температури, але в таких обставинах він вже не випаровується через шкіру. Це може призвести до теплового удару та дисфункції органів і навіть до летального результату.

"Критичний ліміт, який виникає при 35°C від того, що називається "температурою за вологим термометром". Порушення критичної межі температури за вологого термометра зафіксовані у різних частинах світу, зокрема в Південно-Східній Азії та Перській затоці, близько десяти разів. У цих випадках цей рівень перевищувався не довше двох годин і не спричинив "масової смертності", – кажуть дослідники.

Водночас навіть помірна екстремальна спека може бути небезпечною для людей, і це залежить від віку, стану здоров’я та інших факторів. Зростання глобальної температури призводить до частіших випадків перевищення цієї межі, що створює серйозні загрози для здоров’я.

Новини за темою: У Києві зафіксували температурний рекорд

Та екстремально висока температура не обов'язково має наближатися до такого рівня, щоб призвести до смерті людей, і цей поріг різний для кожної особи залежно від віку, стану здоров'я та інших соціальних і економічних факторів, зазначають фахівці.

"За останні 40 років частота таких подій зросла щонайменше вдвічі. Це збільшення – серйозна небезпека зміни клімату, спричиненої діяльністю людини", – пояснив співробітник Лабораторії реактивного руху NASA Колін Реймонд.

Дослідження Реймонда передбачило, що у найближчі десятиліття кілька регіонів світу регулярно зазнаватимуть температур, які перевищуватимуть позначку 35 °C за вологим термометром, якщо глобальне потепління досягне рівня на 2,5 °C вище попередньо індустріального періоду.

Спека в Європі

У другій половині липня по всій Південній та Центральній Європі вирувала спека, а у 16 містах Італії попереджали про "червоні" температурні показники. Ці значення становлять загрозу навіть для здорових людей, а влада Італії застерігала від перебування надворі з 11:00 до 18:00. Про це писало BBC Україна.

Новини за темою: Аномально високі температури повітря: 3 липня було найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень

Вчені пророкують температурний рекорд у світі у 2023–2024 роках

Вже цього року або у 2024-го людство стане свідком нового температурного рекорду у світі. Абсолютний максимум буде подолано завдяки кліматичним змінам та поверненню такого погодного явища, як Ель-Ніньо. Про це повідомляють кліматологи.

Що робити людям у спеку?

Спека вже спричинила перші наслідки. Лікарні повідомляють про збільшення кількості звернень про дегідрацію, виснаження від спеки тощо.

Людям радять випивати не менше двох літрів води на день, утриматися від алкоголю та кави, які викликають зневоднення.

Читайте також:
Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – "Укргідрометцентр"
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг
Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею