USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею

Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має три години й більше
пил
Ситуація з пилом
Джерело: Український гідрометцентр

Хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла нетипово високі температури повітря для цього періоду, захопила ще й пил із Сахари. Мешканці Західного регіону могли помітити пил ще вчора, а сьогодні, 1 квітня, він поширився більшістю територією України.

Синоптики Українського гідрометцентру пояснили, яку це становить загрозу населенню і чому не слід плутати пил з пиловою бурею.

"Небо буде тьмяним, тому зачиняйте вікна. Пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей", – зазначали синоптики.

Водночас у разі погіршення ситуації зі станом повітря Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА рекомендує:

  • закрити вікна;
  • обмежити перебування на вулиці;
  • пити багато води;
  • якщо є очищувач повітря, то увімкнути його на максимум.

Що не так з пиловою бурею?

У гідрометцентрі згодом додали, що разом з тим запиленість повітря пустельним пилом не є пиловою бурею.

Бо для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має три години й більше. Посилення швидкості вітру не очікується, тож і бурі цього разу не буде, кажуть синоптики.

"Будь ласка, не плутайте легке погіршення видимості через пил із небезпечним стихійним явищем. Не уявляйте зайвого і не панікуйте", – прокоментували в гідрометцентрі.

Натомість пилові бурі можуть мати негативний вплив на різні сфери життя. Зокрема, впливають на видимість і безпеку на дорогах, а ще може призвести до економічних збитків у разі пошкодження сільськогосподарських культур та інфраструктури.

Забруднення повітря піском може нашкодити дихальній системі – зростають ризики захворювання на астму чи бронхіт, загострення алергічних реакцій.

Для убезпечення себе та рідних під час пилової бурі екологи в першу чергу радять зачиняти вікна та двері – так ви уникнете потрапляння пилу в будинок.

Також варто подбати про захист очей та органів дихання: одягати окуляри та захисні маски.

Людям із захворюваннями дихальної системи та алергією на пил краще на певний час уникати виходу на вулицю.

А чому прийшов пил?

Пил з африканської пустелі Сахара вихідними забарвив небо в помаранчевий відтінок над частинами Франції, Швейцарії та Південної Німеччини.

Щороку із Сахари здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. У той час як більші частинки швидко падають назад на Землю, найдрібніші – іноді можуть пролітати на тисячі кілометрів.

Хмара пилу із Сахари вплинула на якість повітря в деяких районах західних країн та дісталася й України.

Яку погоду прогнозують українцям?

В Україні в понеділок очікується від +21 до +26 градусів.

Переважно сухо, лише у Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській областях місцями невеликий дощ.

"У Києві початок квітня буде дуже теплим, до +25 градусів. Найближчої ночі та завтра, 2 квітня, вранці ймовірний невеликий дощ. Вдень у понеділок без опадів. Похолодання передбачається у середу", – розповіла синоптикиня Наталка Діденко.

До речі, 2 лютого славнозвісний бабак Тимко віщував, що весна у 2024 році настане за шість тижнів.

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні