USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Європі вирує аномальна спека

Середа, 19 липня, буде в Україні теплою й практично без опадів
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

По всій Південній та Центральній Європі вирує спека, а у 16 містах Італії попереджають про "червоні" температурні показники. Ці значення становлять загрозу навіть для здорових людей, а влада Італії застерігає від перебування надворі з 11:00 до 18:00. Про це повідомляє BBC Україна.

Максимально спекотно буде у туристичних містах Італії – Римі, Флоренції та Болоньї. У Греції за останні дні температура повітря досягла 40 градусів за Цельсієм. Через це одне з найулюбленіших місць подорожувальників в Афінах –Акрополь, який розташований на скелястому пагорбі, де неможливо вкритися від сонця, – закрили у найспекотніші години. Крім того, в країні побоюються повторення лісових пожеж, особливо там, де спека співпадає із сильним вітром.

У Чехії метеорологи попереджають, що вихідними стовпчики термометрів можуть сягнути 38 градусів за Цельсієм. Такі температури не властиві цій країні.

Європейська космічна агенція попереджає: в Італії, Іспанії, Франції, Німеччині та Польщі може бути екстремальна спека.

"Зазвичай спекотна погода надходить хвилями. Але згідно зі спостереженнями ці хвилі стають дедалі частішими по всьому світу", – йдеться у статті.

Температурні рекорди

  • минулого тижня середня температура у світі становила 17,23 градуса, що є рекордно високим рівнем;
  • червень став найспекотнішим за історію спостережень програми кліматичного моніторингу ЄС;
  • найвищою температурою, яку будь-коли фіксували в Європі, є 48,8°C на Сицилії у серпні 2021 року.

Значне підвищення температури зачепить і США. У хвилю високих температур потрапили понад 110 мільйонів американців – від Флориди до Техасу і Каліфорнії. Очікується, що для 27 мільйонів американців наступні дні принесуть спеку у понад 43 градуси.

"У Лас-Вегасі температурний рекорд у 47°C може бути побитий вже найближчими днями, тоді як в Долині смерті, що в Каліфорнії, спека може перевищити 54°C – ще один температурний рекорд", – прогнозують метеорологи.

Що робити людям у спеку?

Спека вже спричинила перші наслідки. Лікарні повідомляють про збільшення кількості звернень про дегідрацію, виснаження від спеки тощо.

Людям радять випивати не менше двох літрів води на день, утриматися від алкоголю та кави, які викликають зневоднення.

Спека в Україні

Середа, 19 липня, буде в Україні теплою й практично без опадів. Дощі, місцями з грозами, очікуються лише місцями на півдні, а також ввечері – на Прикарпатті та Закарпатті. Температура в більшості областей буде комфортною, лише місцями на півдні та у Вінницькій області очікується +30°...+31°. Про це свідчать дані "Укргідрометцентру".

Вночі місцями у східних та південно-східних областях, вдень на Закарпатті та Прикарпатті – короткочасний дощ, гроза, на решті території без опадів. Вітер завтра переважно північно-західний, 5–10 м/с. Температура вночі 12–17°С, на півдні та південному сході країни – до 20°С; вдень 23–28°С, у південній частині 27–32°С.

У столичному регіоні завтра мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно-західний, 5–10 м/с. Температура по Києву вночі 15–17°С, вдень 25–27°С; по області вночі 12–17°С, вдень 23–28°С.

На 20–21 липня синоптики також прогнозують мінливу хмарність та невеликі, місцями помірні короткочасні дощі й грози (20 липня у південно-східній частині країни, вдень 21 липня – у більшості областей Правобережжя без опадів). Вітер очікується західний, північно-західний (20 липня на півдні та сході переважно південний), 5–10 м/с, під час гроз поривчастий. Температура вночі 13–18°С, вдень 23–28°С; у південній частині вночі 17–22°С, вдень 27–32°С.

У Києві та по області 20–21 липня мінлива хмарність, невеликі короткочасні дощі (вночі 20 липня місцями), грози, вдень 21 липня без опадів. Вітер західний, північно-західний, 5–10 м/с, під час гроз поривчастий. Температура по Києву вночі 15–17°С; вдень 20 липня 26–28°С, 21 липня 24–26°С. По області вночі 13–18°С, вдень 23–28°С.

Читайте також:
Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – "Укргідрометцентр"
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг
Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею