USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

До України знову прийшов пил із Сахари

Пил може надавати хмарам жовтуватий відтінок і бути у краплях дощу
Сахара
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

Пил із Сахари, який вчора спостерігався у Греції, сьогодні дістався території України. Про це повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

Як зазначають синоптики, на супутниковому зображенні, де пил позначено рожевим кольором, він чітко прослідковується над південними та центральними районами та поширюється на північ.

Поширення пилу із Сахари
Джерело: Український гідрометцентр

"Оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери, втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п'ятниці, після чого відступить на схід та атмосфера очиститься.

Де вже встигли помітити пил?

Сьогодні вранці пил та пісок із Сахари зафіксували на території Херсона.

"Активний циклон з Південно-Західної Європи висотними потоками приніс пил та пісок, які при випадінні зливового дощу залишили слід на поверхнях предметів, рослинах", – розповіли в Херсонському обласному центрі з гідрометеорології.

Також так званий "брудний" дощ пройшов і на Миколаївщині. У місцевому центрі з гідрометеорології зазначили, що наразі перевищення гранично допустимих концентрацій пилу там не зафіксовано.

Це вже не перший раз, коли пил із Сахари потрапляє на територію України. Явище вже спостерігалося на початку квітня, коли пил спочатку могли побачити мешканці Західного регіону, а згодом він поширився більшістю території України.

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні