USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Аномально високі температури повітря: 3 липня було найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень

Очікується, що це буде не єдиний температурний рекорд у світі
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Національний центр прогнозування навколишнього середовища США зафіксував, що 3 липня було найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень. Про це пише Reuters.

Зазначається, що середня глобальна температура побила попередній рекорд і становила +17,01 градусів. Минулий рекорд відбувся у серпні 2016 з позначкою +16,92 градусів.

Від спеки потерпали південь США, Китай. А в Північній Африці стовпчик термометра показував близько +50 градусів.

Аномально високі температури зареєстрували й в Антарктиді. Температура на українській науково-дослідній станції імені Вернадського побила липневий температурний рекорд — +8,7 градусів.

Вчені кажуть, що виною всьому зміна клімату в поєднанні з новим явищем Ель-Ніньо.

"На жаль, це може бути лише першим у серії нових рекордів, встановлених цього року, оскільки збільшення викидів (вуглекислого газу, - ред) і парникових газів у поєднанні з посиленням Ель-Ніньо підштовхують температуру до нових максимумів", - сказав Зік Хаусфатер, науковий співробітник Berkeley Earth, у своїй заяві.

Вчені пророкують температурний рекорд у світі у 2023–2024 роках

Вже цього року або в 2024 людство стане свідком нового температурного рекорду у світі. Абсолютний максимум буде подолано завдяки кліматичним змінам та поверненню такого погодного явища, як Ель-Ніньо. Про це повідомляють кліматологи.

Кліматологи пояснюють, що упродовж останніх трьох років дещо "остудити" погоду допомагав природний феномен під назвою Ла-Нінья. Це явище, що час від часу виникає в південній частині Тихого океану. Тоді східний вітер жене теплу воду від берегів Перу та Чилі у бік Індонезії та Австралії, внаслідок чого з глибин наверх підіймається холодна вода з морських глибин і настає похолодання.

Наприкінці цього року на зміну йому прийде його тепліший аналог – модель Ель-Ніньо.

"Ель-Ніньо зазвичай асоціюється із рекордними температурами на глобальному рівні. Чи станеться це у 2023-му, чи 2024 році, поки невідомо", – сказав Карло Буонтемпо, директор Служби кліматичних змін Copernicus.

Експерти вважають, що викликане Ель-Ніньо підвищення температур посилить наслідки змін клімату, включно з аномальною спекою, посухами та лісовими пожежами.

"Якщо Ель-Ніньо дійсно розвинеться, є велика ймовірність, що 2023-й буде ще спекотнішим, враховуючи, що світ продовжує нагріватися, оскільки люди продовжують спалювати викопне паливо", – сказала Фрідерика Отто, старший викладач Інституту Грентема Імперського коледжу Лондона та експертка з екстремальних погодних явищ.

В Україні – аномальний зимовий паводок, якого не спостерігали десятиріччями

Цього року в Україні був аномальний зимовий паводок, якого не спостерігали десятиріччями. Про це розповів генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота в ефірі телемарафону.

"У нас аномальний паводок, зимовий паводок, якого ми не спостерігаємо десятиріччями. Такого не було, щоб на початку лютого був паводок. Ми очікували на весняний, але думали, що він буде пізніше", – сказав він.

До того ж, на початку квітня у Києві випала найбільша кількість опадів майже за сотню років – 20,6 мм. Останній такий рекорд зафіксували 90 років тому, розповіли у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського.

"5 квітня у столиці було зафіксовано рекордну кількість опадів – 20,6 мм, що на 3,4 мм більше, ніж попередній рекорд 1933 року, коли випало 17,2 мм опадів", – ідеться у повідомленні.

Читайте також:
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг
Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею
Через спеку у Південному Судані всі школи закриють на невизначений термін Через спеку у Південному Судані всі школи закриють на невизначений термін