USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

На деокупованій Харківщині виявили найбільшу в Україні кількість катівень РФ

Від початку повномасштабного вторгнення слідчі Нацполіції виявили 88 місць несвободи та катівень Росії на деокупованих територіях
Катівня в Біляївському ліцеї_2

Ілюстративне фото 

Джерело: Zmina

На деокупованій Харківщині слідчі Нацполіції виявили 28 катівень. Це найбільша кількість по Україні. Три з них лишаються незадокументованими через те, що розташовані в інтенсивно обстрілюваних населених пунктах на кордоні з РФ, поінформували в МВС України.

Серед найбільших – справа про катівню в Куп’янську.

"Офіційно потерпілими від рук окупантів у цій катівні визнані 67 людей, однак поліцейським відомо про тортури більш ніж 150 потерпілих. Деяких утримували понад 100 днів", – йдеться у повідомленні.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповіли, що серед потерпілих – школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери.

За словами начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергія Болвінова, з 28 виявлених правоохоронцями катівень, у 25 вже детально оглянуто та задокументовано все, що там знаходилося. Також вилучено низку документів, відбитків пальців та предметів із ДНК утримуваних людей.

Найбільші катівні знаходилися у великих містах, а у справах щодо утримання в катівнях проходять 227 громадян, які визнані потерпілими.

"Ми розслідуємо 10 кримінальних правопорушень. Звичайно, що ми зареєстрували їх більше. На жаль, ми зафіксували, що 13 людей померли через перебування в цих катівнях", – повідомив Сергій Болвінов.

Також, за його словами, чотири людини значаться зниклими безвісти і підтверджено, що чотири людини знаходяться в полоні.

"Наразі завдання слідчих – встановити та ідентифікувати всіх російських військових, "ЛНР/ДНРівців" та зрадників-колаборантів, причетних до катування українців та скерувати ці справи до суду", – наголосили в МВС України.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення слідчі Нацполіції виявили 88 місць несвободи та катівень на деокупованих територіях, де росіяни незаконно утримували та катували людей.

Тортури росіян

Станом на початок вересня 2023 року правоохоронці виявили на деокупованих територіях України 80 місць несвободи й катівень, де незаконно утримували та катували цивільне населення.

Катівні знайшли на територіях Харківської, Запорізької, Херсонської, Київської та Сумської областей.

На той час слідчі Нацполіції вже відкрили понад 80 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів військових РФ на території України. Серед них – вбивства мирного населення, жінок і дітей, сексуальні злочини, розстріли евакуаційних коридорів, вбивства журналістів та знищення культурної спадщини.

В ООН також визнали, що окупанти катували українців до смерті

Новини за темою: В ООН визнали, що окупанти катували українців до смерті

Наприкінці жовтня 2023 року Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні оприлюднила звіт про порушення прав людини та воєнні злочини в Україні. Ішлося про зґвалтування, катування, депортації дітей та невибіркові напади.

Зазначалося, що розслідування комісії в Херсонській та Запорізькій областях свідчать про те, що зґвалтування часто супроводжувалося додатковими актами насильства над жертвами, зокрема жорстоким побиттям, удавленням, задушенням, порізами, пострілами поруч із головою жертви й умисними вбивствами.

Новини за темою: Окупанти тримають у в'язницях тисячі мирних українців і планують побудувати ще десятки тюрем в РФ, - АР
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат