USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Окупанти тримають у в'язницях тисячі мирних українців і планують побудувати ще десятки тюрем в РФ, - АР

Сотні людей використовують російські військові для рабської праці
полон РФ
Джерело: AP photo

Росія тримає в полоні тисячі цивільних українців по всій РФ та на територіях, які незаконно окупувала в Україні, і планує побудувати ще більше місць ув’язнення. Про це пише агентство АР.

"Тисячі українських мирних жителів утримуються по всій Росії та на окупованих нею українських територіях, починаючи від абсолютно нових крил у російських тюрмах і закінчуючи мокрими підвалами. Більшість не мають статусу за російським законодавством", - повідомляє видання.

І Росія ймовірно планує утримувати ще тисячі українців. АР зазначає, що отримало документ від російського уряду, в якому викладаються плани будівництва 25 нових тюремних колоній і шести слідчих ізоляторів на окупованих Росією територіях до 2026 року.

Як пише агентство, багатьох цивільних на окупованих територіях затримують за "такі незначні порушення, як спілкування українською" і їх часто утримують без звинувачення. Інших звинувачують як терористів, учасників бойових дій або осіб, які "чинять опір "СВО".

Новини за темою: З початку повномасштабної війни РФ викрала 562 активних українців, з них 311 – досі в полоні, – ZMINA

Сотні людей використовують російські військові для рабської праці, для риття окопів та інших укріплень, а також братських могил. Журналісти поспілкувалися з десятками людей, у тому числі з 20 колишніми ув’язненими, а також колишніми військовополоненими, сім’ями понад десятка цивільних осіб, які перебувають під вартою, представниками української розвідки та представником уряду. Агентство зібрало докази, які підтверджують широкомасштабну російську систему затримання та жорстокого поводження з цивільними особами, яка є прямим порушенням Женевських конвенцій.

"Деяких цивільних утримували кілька днів або тижнів, а інші зникли вже більше як рік. Майже всі звільнені сказали, що вони зазнавали тортур або були свідками катувань, і більшість розповідали, що їх переводили з одного місця на інше без пояснення причин", — пише АР.

Утримання мирних українців

За даними ЗМІ, у Росії та Білорусі є понад 40 місць позбавлення волі, а на окупованих територіях 63 тимчасових і офіційних місць ув’язнення, де утримують мирних українців.

Відзначимо, днями в Міністерстві юстиції розповіли про умови утримання російських полонених. Бранці "живуть, харчуються і медично обслуговуються офіцери Збройних сил України". Про це повідомила заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

За словами Висоцької, в середньому росіяни перебувають у полоні в Україні 2-3 місяці, при цьому доступ до них мають міжнародні організації, журналісти і правоохоронні органи. Утримують полонених згідно з вимогами Женевської конвенції.

Крім того, в Україні до Єдиного реєстру зниклих безвісти внесли інформацію про 24 тисячі осіб, з них про приблизно 7 тисяч немає жодної інформації. Понад 8 тисяч осіб знайшли, 60% з них перебувають або перебували в полоні. Про це під час брифінгу в Mediacenter заявив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

Раніше

На Ukraine World News вийшов документальний спецпроєкт Христі Равлюк "Окупанти в полоні", який розкриває деталі того, у яких умовах наразі тримають російських військовополонених в Україні.

Також журналістка Ukraine World News Христина Равлюк в рамках спецпроєкту "Окупанти в полоні" від авторської програми "Перехрестя" побувала у місці, де знаходяться полонені окупанти, і на власні очі побачила, як вони живуть, чим харчуються і де проводять свій вільний час.

Водночас встановити точну кількість українських військовополонених неможливо, через те, що Російська Федерація не визнає перебування всіх українських захисників у полоні. Про це в ефірі UWN заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. 

Новини за темою: Чому не можна шукати зниклих безвісти бійців у Facebook і платити росіянам за звільнення з полону

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?